ЕКП празнува първата годишнина от приемането на Европейския стълб на социалните права

ЕКП празнува първата годишнина от приемането на Европейския стълб на социалните права

ЕКП празнува първата годишнина от приемането на Европейския стълб на социалните права

ekp

ЕКП празнува днес първата годишнина от приемането на Европейския стълб на социалните права заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и комисар Мариане Тисен.

  Лука Визентини, генералният секретар на ЕКП, подари на комисарката по Заетостта и социалните въпроси торта с послание:

  Честит рожден ден, скъпи Социален стълб. Ти ни подари надежда за бъдещето. Желаем ти да пораснеш и да осъществиш потенциала си!

„Социалния стълб отбеляза голямо развитие за тази една година“ заяви Визентини „и му предстои да се развива още повече в бъдеще.“

  Европейският стълб на социалните права беше приет на 17-ти ноември 2017г. на заседанието в Гутенберг. Той е акт, обвързан с важни принципи на европейската интеграция като правото на справедливо заплащане, баланс между професионалния и личния живот, здравословни и безопасни условия на труд и добро качество на услугите.

  Вече има осъществени инициативи по прилагането на Стълба, като проектодирективата за баланс между професионалния и личния живот и тази за прозрачните и предвидими условия на труд, както и предложението за Европейски орган по въпросите на трудовия пазар.

„Тези предложения трябва да бъдат приети преди Европейските избори, затова апелираме към Европейския парламент и правителствата да направят необходимото.“ Добави Визентини „Догодина трябва да постъпят нови предложения от страна на Европейската комисия и от държавите членки на национално ниво.“

  Да приложим Социалния стълб на практика значи европейските и националните институции да  подобряват социалната и икономическата политика чрез финансиране на нови инициативи както сега, така и в бъдеще. Синдикатите и работодателите също имат своята роля в прилагането на стълба, най-вече чрез социалния диалог и колективното договаряне.

  Текстът на картичката до Европейската комисия продължава в по-сериозен тон „По този щастлив повод е много жалко, че не всички могат да си позволят да се почерпят с по парче торта“ и напомниха на европейските институции за всички трудности, които срещат „работещите граждани във всички държави, свързани с  несправедливи условия на труд. Много хора едвам свързват двата края, било то заради безбожно ниските заплати и липсата на заплащане,  или пък заради договорите за нулеви часове и фалшивата самонаетост. Стълбът обещава да се бори с тези проблеми и ние се надяваме на скорошни добри решения“

  За поздравления по случай годишнината на Социалния стълб в Европейския парламент в Страсбург гостуваха още конфедералните секретари на ЕКП Liina Carr и Esther Lynch. ЕКП подари торта и на заместник-председателя на Европейската комисия Франц Тимерманс.

Close