На 1 май работещите по света празнуват постиженията на близо 200 години синдикална дейност и ще представят своите искания за достоен труд и устойчиво развитие.

С над 250 млн. работни места, загубени миналата година поради пандемията от Ковид-19 и още 130 млн. работни места, изложени на риск тази година, Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) призовава правителствата да направят създаването на работни места основна цел за гарантиране на възстановяване и устойчивост. Пълната заетост, залегнала в конституцията на Международната организация на труда (МОТ), трябва да остане приоритет.

Това изисква конкретно:

  • Засилване на публичните инвестиции;
  • Инвестиции в публичния сектор и създаване на обществени програми за заетост;
  • Стимулиране създаването на качествени работни места;
  • Инвестиране в образование и обучение;
  • Формализиране на неофициалния труд.

Много правителства реагираха добре в краткосрочен план на безработицата и на намаленото работно време своевременно при пандемията, като тези примери трябва да бъдат подкрепени навсякъде от националните планове за заетост и политики, засягащи промишлеността.

Петте искания

Тези планове следва да бъдат съсредоточени върху спешната необходимост от справяне с измененията в климата и осигуряването на справедлив преход, за разширяване на здравеопазването и грижата за хората, както и за преструктуриране и изграждане на качествена инфраструктура.

Справедливото данъчно облагане ще бъде от решаващо значение за финансирането на тези усилия. Всяко връщане към неуспешните политики на строги икономии би имало катастрофални последици за работещите и обществото.

Създаването на работни места е в основата на петте изисквания на работещите за нов социален договор. Другите изисквания са:

  • Права, по-специално правото на организиране и колективно договаряне;
  • Социална закрила, включително глобален фонд за социална закрила за най-бедните страни;
  • Равенство за жените и всички групи, които са подложени на дискриминация;
  • Правото на включване, особено при осъществяването на целите на ООН за устойчиво развитие и достъп за всички до ваксини, тестове и лечение при Ковид-19.

Когато тези изисквания бъдат изпълнени, споделеният просперитет ще замени бедността, демокрацията ще бъде засилена, а обществата ще процъфтяват на основата на стабилни икономики. Ако се провалим и не следваме този курс, това ще се отрази още повече на доверието в правителствата, и ще бъде предателство към сегашните, и бъдещите поколения.

На 1 май синдикатите по света ще нададат своя глас за мир, права, устойчивост, социална и икономическа справедливост, за да бъде създаден свят, в чийто център стои човекът и никой не е изоставен.