Работещите в столичния градски транспорт готвят протест на 18 май заради неизплатени заплати.

Градският транспорт ще работи в пълен обем, няма да бъде спряно нито едно превозно средство, увери в „България сутрин“ председателят на КТ „Подкрепа“ в столичния електротранспорт Георги Панайотов. Той подчерта, че към момента абсолютно всички заплати са им изплатени.

„През януари се проведе съвет за социално сътрудничество, където ни бяха поставени проблемите, които сега коментираме. Последваха срещи в парламента с всички управляващи партии през февруари. Беше ни обяснено, че компенсациите няма как да се случат, а юни-юли ще има актуализация, където нещата може да се преразгледат. От КТ „Подкрепа“ направихме кръгла маса през април, за да видят управляващите разчетите. Електортранспортът и Метрополитен плащат около 6 млн. лв. за електроенергия. Нещата са опрeли до невъзможност„, разказа Панайотов.  Според него има два варианта в настоящата ситуация – или да не получават заплати, или да не се плаща за електроенергия.

„Проблемите започнаха от момента, в който започна пандемията. Преди това автотранспортът беше на доста високо ниво. Спаднаха драстично приходите от пътникопотока, започна да се увеличава икономическата криза. След пандемията живеехме с надежда, че нещата пак ще тръгнат, но започна войната и драстично се вдигнаха горивата“, каза на свой ред председателят на КТ „Подкрепа“ в столичния автотранспорт Йордан МладеновОт думите му стана ясно, че ръководството дължи много пари за горива и доставка на части, а в даден момент доставчиците ще прекъснат дейност.

„Ако автобусът е технически неизправен, няма кой да го пусне да вози гражданите. Но за дребни детайли се прави компромис – слага се вода, ако в момента няма антифриз“, посочи Младенов пред Bulgaria ON AIR.

„Чакаме на 18-и държавата да обърне внимание на нашите проблеми. Ако се спрат доставките на горива, естествено спира и градският транспорт. Проблемът в транспортния бранш е огромен“, подчерта той.

Цялото участие на Героги Панайотов и Йордан Младенов в „България сутрин“ може да гледате ТУК.

Източник: България сутрин, Bulgaria ON AIR