УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

Социалните партньори с изненада научиха от публикации от 29.09.2014 г. във в. „Капитал дейли“ и в електронния сайт „Дневник“, че се продават кредитите на Търговска банка „Виктория“, доскорошна „Креди Агрикол България“. Нещо повече – според публикациите, срокът за подаване на оферти от останалите банки бил до 1 октомври 2014 г.

Ние сме шокирани и крайно обезпокоени от това съобщение. За нас е непонятен стремежът да се сключат необратими разпоредителни сделки, след които може да се окаже невъзможно банката да възобнови дейността си, преди да е постановено решение за съдбата й от овластения за това орган и без да е представен план за мерките, разчет или оценка за очакваните резултати.

Не ни се иска да вярваме и на непотвърдената все още информация, че оферти са изпратени не само на избрани банки, но и на други юридически лица, които нямат качеството на финансови институции.

Категоричното мнение на експертите, с които социалните партньори работят, е, че сме изправени пред грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ) и че продажбата на въпросните кредити е ЛИКВИДАЦИОННА, а не оздравителна процедура. Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ, след евентуалното отнемане на лиценза на банката.

От друга страна, при цялото ни уважение към квесторите на ТБ Виктория, те са квестори, а не СИНДИЦИ. Те НЕ разполагат с ликвидационни правомощия. Според ЗКИ, квесторите имат само оздравителни правомощия.

Тук обаче прозират целенасочени действия, резултатът от които би бил не оздравяването на ТБ „Виктория“, а нейната ликвидация ИЗВЪН НОРМАЛНАТА ПРОЦЕДУРА по несъстоятелност. Можем само да се питаме с каква цел се предприемат подобни действия за банка, за която от предишни доклади на квесторите знаем, че е в добро състояние и дори самото й поставяне под особен надзор беше изключително спорно.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

С настоящото, социалните партньори изразяват своя остър протест срещу предприетите действия по отношение на кредитния портфейл на ТБ „Виктория“. Отговорно заявяваме, че подобни действия са скандални и водят до унищожаване на банката, а не до нейното оздравяване.

Във връзка с това, социалните партньори настояват Вие и Управителният съвет на БНБ незабавно да оповестите позиция по отношение на предприетите от квесторите на ТБ „Виктория“ незаконни действия и по силата на законовите си правомощия НЕЗАБАВНО да спрете тези незаконни действия.

Също така, Ви уведомяваме, че при цялото ни нежелание да създаваме предпоставки за обществено напрежение, в случай че подкрепите незаконните действия на квесторите или ни отговорите с мълчалив отказ от позиция, ще бъдем принудени да поискаме незабавното Ви отстраняване от заеманата от Вас длъжност.