Безрочната ефективна стачка на работниците и служителите от българските железници продължи вече осми ден. Втори ден се водят преговори с ръководството на БДЖ по нарушените стачни искания. Софийски градски съд прекрати като процесуално недопустимо делото, образувано по исковата молба на БДЖ Товарни превози срещу 10 служители на дружеството за обявяване стачката за незаконна.
На фона на 45 хилядния митинг, организиран от КТ Подкрепа и КНСБ властимащите поискаха разговори на тема пенсионна възраст, клас прослужено време и положението в БДЖ. Притиснати от обстоятелствата, започнаха да обещават различни неща: увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца само за трета категория; премахване на класа само за администрацията; а за БДЖ има предложения за орязване до 50% на допълнителните възнаграждения и в разрез с Кодекса на труда да се изплащат в края на годината.
КТ Подкрепа категорично отказа да участва в пазарлъци, нямащи нищо общо с исканията в декларацията на многохилядния митинг. Безочието на управляващите достигна дотам, че вместо да оттеглят незаконосъобразните си предложения в Закона за бюджета, показвайки управленска немощ, за по-малко от 24 часа смениха позицията си, като днес изведнъж предложиха увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца за всички категории персонал. Това нагло поведение за пореден път показа нашата правота, че с управляващите е невъзможен диалог в какъвто и да е формат.
Страхът от стачката в БДЖ достигна дотам, че ръководствата на фирмите започваха да анолират и изтеглят влакове във времето, в което се стачкува, с цел да неглижират усилията на стачниците. Ситуацията в страната ескалира. Доказателство за това е гражданското неподчинение днес на гара Банско от страна на жителите, които застанаха пред влак на жп линията не само от солидарност към стачкуващите, но и в знак на протест от спирането на влакове по тази линия.
Стачката продължава. И утре от 8.00 до 16.00 ч. влаковете няма да се движат на територията на цялата страна.

01 декември 2011 г.