В календара за 2021-а година дните от 24-и до 28-и декември са оцветени в червено. Какво заплащане трябва да получат за труда си през това време работниците и служителите, ако се наложи да са на работа? Какво ще бъде възнаграждението и на тези, които работят на първи, втори и трети януари догодина – съответно събота, неделя и понеделник?

Обозначаването на ден в календара в червено означава, че той е неработен или почивен, но това не носи информацията, която е съществена за работника, уточнява адвокат Мирослав Димитров, експерт в КТ „Подкрепа“. „А именно дали този ден носи статута на официален празник или е почивен, неприсъствен или неработен ден.“

Ежегодно част от официалните празници в календара съвпадат с почивните дни събота и неделя. За трудовите правоотношения по време на коледните празници е важно да се отчита, че и двата почивни дни съвпадат с празнични дни – 25-и и 26-и декември съвпадат със събота и неделя. Първите два работни дни след това са неприсъствени, но като такива те нямат статута на официален празник, допълва Димитров.

По закон заплащането за работа на официален празник и в почивни дни е различно. От това ще дойде разликата във възнаграждението на тези, които ще работят на 25-и и 26-и декември с дължимото на онези, които ще бъдат на работа на 27-и и 28-и декември. Разликата идва от това дали те работят при петдневна работна седмица, по стандартно, обичайно работно време, или работят по график, при сумирано изчисляване на работното време.

Първата група при работа в почивни или празнични дни полага извънреден труд и би получила увеличено възнаграждение на две различни правни основания – веднъж, че са работили в почивен ден и втори път – че са работили на официален празник, пояснява Мирослав Димитров.

„За тези, които работят при сумирано изчисляване на работното време, въобще не е налице извънреден труд към този момент. Те биха получили увеличение на възнаграждението само в случаите, когато работят при официален празник, тоест когато биха работили на 25-и и на 26-и, респективно и на 24-и. Те няма да получат увеличение на възнаграждението за работа на 27-и и 28-и, по график.“

По подобен начин стоят нещата с 1 януари, казва експертът.

Чуйте повече по темата ТУК.

Източник: БНР Хоризонт, тема на Мария Костова