Роден на 08 февруари 1955 г. в Стара Загора. Учил във френски колеж в Алжир и френска езикова гимназия в Стара Загора. Завършил с отличие висше образование медицина в София. Той е доктор патологоанатом.

От май до септември 1989 г. е политически затворник на съпротивата на комунистическата тоталитарна система. Защитник на правата на българските турци по време на комунистическия режим. Член на Независимото дружество за защита правата на човека.

Основател от 08.02.1989 г. на НФТ „Подкрепа“ – антикомунистически профсъюз, обединил хората на труда, решени за демонтиране на БКП и декомунизацията на страната.

Д-р Константин Тренчев е един от седемте лидери на опозицията, основатели на Съюз на демократичните сили през 1989 г.
Личност, фактор и водач в извършване на прехода на държавата от комунизъм към демокрация и приобщаване на Република България в структурите на НАТО и ЕС.

От 17.03.1990 г. е Президент на Конфедерация на труда „Подкрепа“ – първата организация в България, приобщена в международното семейство на синдикатите – член на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Вицепрезидент на Международната конфедерация на свободните профсъюзи през периода 1992-1996 г. Вицепрезидент на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) от май 2003 г. и член на Дирекционния съвет на ЕКП от 2003г.
Д-р Константин Тренчев е носител на най-високото отличие в България – орден „Стара Планина“ – първа степен, Кавалер на ордена на „Светия Божи гроб“ (със седалище Малта).

Владее френски и руски език, ползва английски.

Вярващ и уважаващ останалите религии. Православен християнин.

Съпругата му Кояна е емигрирала в САЩ по принуда от комунистическата власт и в момента работи там. Има дъщеря Мария.

За него честността е най-добрата политика.

Кабинет на почетния президент:
Тел: (+359 2) 987 26 67