Началото на месеца носи нови промени, които засягат потребители и търговци – по-високи пенсии, нови цени на тока и природния газ, нови правила в търговията с хляб. Как ще се отразят на семейния бюджет коментира Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ „Подкрепа”, в студиото на „Пресечна точка”.

„Не трябваше да има увеличение. Преди няколко седмици имаше скандали за свръхпроизводство и за неконсумация, т.е. непланиране. И двете страни бяха достатъчно наказани от КЕВР. В момента имаме едни фотоволтаици, които произвеждат огромно количество енергия, когато имаме слънце, в същото време единият блок на АЕЦ-а се ремонтира, а преди 2 дни, когато влязох да проверя, 30% от електроенергията беше поризведена от ВЕЦ. В същото време имаме забрана за ползване на питейна вода за нужди различни от питейни, в определени общини, основно планински. Преди 2 седмици бяха забранили ползването на големите количества вода по отношение семеделието. И тук може би трябва да се обърнем към министъра на околната среда и водите – какво работи, защо го работи, защо по този начин се формират себестойности и нови цени“, каза Кацарчев.

„Всяко повишение на енергиен ресурс води до 10% увеличение на крайните цени. Т.е., ако 2% се пипне елекроенергията 0.2 на 100 ще дръпнат и другите цени на всички останали стоки. Няма как да не се отрази върху тях. Парното трябваше да поевтинее с 30%, а днес чета че са 8%. Едно си говорим – друго става. Защо става? Нас ни интересува защо, независимо дали се движи нагоре или надолу, трябва да има логично и то икономическо решение, а не просто някакви хора да се събират при затворени врати и да ни сервират едни цени.”, добави главният икономист на КТ „Подкрепа“.

„България в момента плаща едни от най-ниските цени за ток в Европа. Това някак си отразява ли се на крайните цени в магазините? Не. Трябва ли хлябът да е толкова скъп? Защо е толкова скъп, кое го прави толкова скъп – цената на житото, цената не електроенергията, работните заплати, амортизацията на машините. Кой компонент е толкова висок, че удряме цените в Европа? ”, отбеляза Атанас Кацарчев.

Цялото участие на Атанас Кацарчев в „Пресечна точка“ може да гледате ТУК.