През 1988-1989 г. създаването на независими организации в България е закономерен процес, свързан тясно с политическата и икономическата обстановка, както в страната, така и в целия, тъй наречен, социалистически лагер. Отделни личности, дисиденти, най-вече интелектуалци, поемайки голям риск, заявяват открито своята гражданска позиция за защита на човешките права в тоталитарната комунистическа държава.

Към края на 1988 г. в емисиите на чуждите радиостанции Свободна Европа, Дойче веле и БиБиСи се съобщава за създаването на Независимото дружество за защита правата на човека в България. Създатели са няколко непреклонни борци за човешки права, между които и д-р Константин Тренчев. Комунистическата власт в страната реагира на създаването на Дружеството с подслушване, обиски, арести и екстерниране от страната. На 11.01.1989 г. в дома на поета Петър Манолов е извършен обиск и иззет личния му архив, в резултат на което той обявява гладна стачка. Въпреки широкия международен и вътрешен протест, режимът няма намерение да отстъпи.

Репресиите срещу членовете на НДЗПЧБ провокират идеята за създаване на сдружение, поставящо си за цел защита на основните социални и трудови права на интелектуалеца. Новото сдружение е създадено по идея на д-р Константин Тренчев и поета Петър Манолов на 8.02.1989 г., от няколко учредители: д-р Константин Тренчев, Диана и Димитър Бояджиеви – художници от Пловдив, Кояна Иванова – студентка по медицина и др., а документите за регистрация на НЕЗАВИСИМИЯ СИНДИКАТ „ПОДКРЕПА“ са изпратени в Пловдивския съд на 11.02.1989 г. За председател на „Подкрепа“ е избран д-р Константин Тренчев. Веднага след създаването на новата дисидентска организация и обявяването й по западните радиостанции към осемте учредители се присъединяват още 15-20 души. С това започва първият етап от развитието на Независимия синдикат „Подкрепа“ и неговата борба за оцеляване в условията на комунистическия режим. Започват и репресиите от страна на властта – обиск на 9.02.1989 г. в дома на д-р Константин Тренчев в Стара Загора, осуетяване на събрание на синдиката в Карлово на 25.02.1989 г. от огромен брой униформени милиционери, принудително изселване от страната на членове на „Подкрепа“, арести на членове на организацията, осуетяване на събрание в дома на д-р Константин Тренчев в Стара Загора чрез блокада не само на дома, но и на входовете и изходите на Стара Загора на 18.03.1989 г. отказ на съда да регистрира организацията.

На 4.05.1989 г. в Пловдив се води второ дело по регистрация на „Подкрепа“. Старите документи се оттеглят и се внася нов устав в Старозагорския районен съд. На 25 май същата година д-р Константин Тренчев е арестуван заедно с Николай Колев – Босия и Антон Запрянов, вследствие апела за защита човешките права на българските турци, отправен от тях и други членове на „Подкрепа“ и НЗДПЧ към правителството в навечерието на Парижката конференция. След 15-20 дни, през които са викани на разпит в Главно следствено управление на ул. „Развигор“ в София много членове и симпатизанти на „Подкрепа“, между които Кояна Иванова, Огнян Велчев, Ирена Зафирова и др., са задържани Тодор Гагалов, отец Христофор Събев и Хасан Бялков. Д-р Константин Тренчев и Николай Колев-Босия обявяват протестна гладна стачка в затвора. В резултат на гладната стачка състоянието на д-р Константин Тренчев, който малко преди това е получил инфаркт, се влошава и той е приет в болницата на затвора. Задържането трае до 4 септември 1989 г., когато под влияние на външен и вътрешен натиск режимът на Тодор Живков е принуден да ги освободи, без дори да бъдат обвинени.

Междувременно през лятото на 1989 г. протестите в тяхна защита не стихват. По това време „Подкрепа“ ползва няколко квартири за събрания и акции на членовете си: във Велико Търново – на Стефан Комитов, в Белово на семейството на д-р Тренчев, в Пловдив на отец Амбарев и в София на Ирена Зафирова. „Подкрепа“ информира ежедневно Запада по телефона или чрез факсове за положението в страната и това на арестуваното ръководство на синдиката. „Подкрепа“ организира подписка за освобождаването на задържаните и щафетна протестна гладна стачка. По идея на дисидента Любомир Собаджиев в Русе е създаден Комитет 273 в защита на задържаните, наречен така по аналогия на члена от закона, по който са задържани лидерите на синдиката. През това време членове и симпатизанти на „Подкрепа“ подготвят първата синдикална програма на свободен профсъюз от 45 години насам, която се приема на събрание във Велико Търново, по чудо неразтурено от властите. На 3.10.1989 г. в Белово се прави опит да се проведе събрание, за да се обсъдят акции във връзка с предстоящия в средата на месеца Екофорум. Събранието е осуетено от ДС и участниците са откарани в Пазарджик. След кратък арест са освободени. На 7.09.1989 г. като подарък за рождения ден на Тодор Живков е създадена Софийската организация на „Подкрепа“ с председател Ирена Зафирова и секретар Волен Сидеров.

Принудени да се съобразяват с нормите на цивилизованото общество по време на Екофорума, властите допускат известно либерализиране в дейността на неформалните организации. Това позволява на „Подкрепа“ да проведе в частен апартамент в София своята първа пресконференция пред наши и чужди журналисти. Въпросите и отговорите на тази пресконференция са безпрецедентни за едно тоталитарно общество.

На 26.10.1989 г. търпението на властите се изчерпва и се стига до сблъсък с активисти на Екогласност. Малтретирани са над 20 души. Между тях има и активисти на „Подкрепа“. Някои от тях са принудени да напуснат София. На 28 октомври се провежда събрание на синдиката под председателството на д-р Константин Тренчев, на което се прави преглед на състоянието му и се взима решение той да се отвори за всички желаещи /не само работници на интелектуалния труд/, като същевременно се подготви Федеративен устав и се премине на Федеративен принцип, доказал своята ефективност в развитите общества. Започват регулярни събрания на синдиката в частни квартири или в Южния парк в столицата. Много бързо броят на членовете на синдиката нараства.

На 3.11.1989 г. се провежда първата от 42 години демонстрация в София, организирана от Екогласност. В демонстрацията участват и членове на „Подкрепа“, които за първи път издигат плакат с името на организацията, прието с въодушевление от гражданите. През декември 1989 г. „Подкрепа“ организира масови шествия и демонстрации, в резултат на които се свиква Националната кръгла маса. В нея участват д-р Константин Тренчев, Пл. Даракчиев и други представители на „Подкрепа“. Д-р Константин Тренчев, като президент на КТ „Подкрепа“, е един от учредителите на Съюза на демократичните сили на 7.12.1989 г. С това завършва първият етап в историята на „Подкрепа“ и започва вторият – след 10 ноември.

През втория етап на развитието си КТ „Подкрепа“ се структурира на федеративен принцип. Обособяват се отделните федерации и регионални структури на организацията. След нелеки стълкновения с няколко правителства, КТ „Подкрепа“ си извоюва и сграден фонд в София и страната, където да настани централата и структурите си. „Подкрепа“ винаги е считала, че само едно свободно и демократично общество е способно да й осигури истинско поле за нормална синдикална дейност.

В настоящия момент, възползвайки се донякъде от настъпилите промени в политическия живот, Конфедерацията стъпи на здрава, чисто синдикална позиция, доказвайки по този начин правотата на идеята за възникването й.

От 1989 г. досега КТ „Подкрепа“ провежда десет редовни конгреса, като на осем от тях преизбира д-р Константин Тренчев за свой президент с абсолютно мнозинство. Харизматичната личност на д-р Константин Тренчев играе немалка роля в израстването на „Подкрепа“ в съвременен тип синдикална организация. Успехите, постигнати от Конфедерацията в решаването на многобройните синдикални проблеми и конфликти напълно доказват това.

КТ „Подкрепа“ води множество митинги, протести, шествия и стачки през годините, повечето от които завършват успешно със желания резултат. КТ „Подкрепа“ води две национални стачки: една срещу правителството на Андрей Луканов през 1990 г. и втора срещу правителството на Жан Виденов през 1997 г. И двете национални стачки са предизвикани от неимоверно тежкото социално положение на хората в България, от нарастващата инфлация и безработица, и прогресивното обедняване на народа. И двете стачки са с чисто синдикални искания и са израз на борба за достойно съществуване на българската нация. Стачките довеждат до смяна на правителствата на Луканов и Виденов и временно овладяване на ситуацията в страната.

 

       

От 1994 г. до 2015 г. президент на КТ „Подкрепа“ е д-р Константин Тренчев, а вицепрезидент инж. Димитър Манолов – член на „Подкрепа“ от 1989 г. и основател, а впоследствие и председател на Синдиката на строителите.

На проведения на 8-10 февруари 2015 г. Девети редовен конгрес на КТ „Подкрепа“ за президент на синдиката бе избран Димитър Манолов, а за вицепрезидент Иоанис Партениотис. Д-р Константин Тренчев бе избран за почетен президент на синдиката.

В момента КТ „Подкрепа“ има членове, обединени в 36 регионални синдикални съюза, 30 федерации и национални синдикати и 4 асоциирани организации.

Международно признание

Още от лятото на 1989 г. започват да се установяват връзки на солидарност със синдикални централи в чужбина. Особено приятелски отношения КТ „Подкрепа“ поддържа с полския профсъюз „Солидарност“. Бяха установени контакти, прераснали в тясно сътрудничество с Форс Увриер и CFDT (Франция), АФТ-КПП (САЩ), профсъюзни централи от Испания, Италия, Швейцария, Германия, Унгария, Румъния.

КТ „Подкрепа“ е първата синдикална организация в България, приобщена към Международната конфедерация на свободните профсъюзи (днес МКП) през юни 1991 г. Почетният президент на Конфедерацията д-р Константин Тренчев е вицепрезидент на Международната конфедерация на свободните профсъюзи в периода 1992-1996 г.

КТ „Подкрепа“ притежава статут на наблюдател в Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) от месец януари 1994 г, а от месец декември 1995 г. е приета за пълноправен член на голямото европейско синдикално семейство. На X-ия редовен Конгрес на ЕКП в Прага през 2003 г. за първи път от създаването на ЕКП, българин – а именно д-р Константин Тренчев бе избран за вицепрезидент и член на Дирекционния съвет на ЕКП. На ХIII-ия в Париж през 2015 г. президентът Димитър Манолов бе избран за вицепрезидент на ЕКП за периода 2015 -2017 г.

През 2010 г. КТ „Подкрепа“ бе приета за пълноправен член на EZA – най-големия християнски център за обучение.