Международната конфедерация на профсъюзите  приветства отправения по време на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН апел от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да бъдат приложени „всички възможни инструменти“ за прекратяване на жестокостите и на нарушенията на  правата на човека в Афганистан – държавата, където след едно десетилетие засилено международно присъствие, талибаните поеха контрола.

По този повод Шарън Бъроу, генерален секретар на МКП заяви:

 „Много е важно международната общност да предприеме спешни действия за предотвратяване на нови нарушения на правата на човека. Жените и момичетата в Афганистан вече са жертви на това насилие и затова е неизбежно голяма част от населението да се опита да избяга и да търси  безопасност другаде. Следователно, държавите трябва да бъдат подготвени да поемат своите отговорности съгласно международното право – да успеят да приемат и защитят бежанците. Същевременно, от страна на МКП ще бъде направено всичко необходимо, за да се гарантирана безопасността на нашите колеги от афганистанското синдикално движение.

В допълнение към мрачното бъдеще, което очаква хората в страната, ние в МКП имаме опасения, че завземането на властта от талибаните  ще предизвика допълнителна дестабилизация на региона и че трафикът на наркотици по света се увеличи, тъй като търговията с опиум е основният източник на тяхното финансиране.“