Министерството на финансите има амбиция бюджетът да е с дефицит дори малко под 3% на касова основа. Това обяви зам.-министър Георги Клисурски пред депутатите от бюджетната комисия в парламента във вчерашния ден.

“По-интересно е това, което очакваме да се случи тази година, тъй като стандартно социалните разходи са подценени. Има много случаи, в които успяваме да увеличим минималната работна заплата, призоваваме да се увеличат обезщетения за безработица и майчинство. Това се случваше през последните години, докато не настъпи кризата – икономическа, здравна, а след това и политическа. В момента нямаме никаква сигурност за това как ще се адаптират доходите в настоящата социално-икономическа ситуация и това ни тревожи“, това каза в ефира на “Нашият ден“ Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“.

“Още по-тревожни са заявленията на новите управляващи, че ще вкарат в Народното събрание бюджет с дори по-малко (бел. ред.) от 3% дефицит. Това е изключително притеснително, тъй като това означава снижаване на социалните разходи или орязване на капиталовите“, посочва още тя в интервю за БНР.

“Очакваме в следващите една-две седмици новият бюджет да премине през обсъждане през Националния съвет за тристранно сътрудничество, където ще поставим отново исканията си за увеличаване на минималната работна заплата и увеличаване на максималния осигурителен доход“.

“Знаем, че предходното правителство на “Продължаваме промяната“ беше стигматизирано, защото направи големи социални разходи и по този начин затруднява бюджета“, припомни тя и посочи:

“Затруднява го не с увеличаване на социалните разходи, а с това, че не даде възможност осигурителните фондове да се напълнят със средства, с които да се покриват въпросните разходи, а именно увеличаването на пенсиите“.

Цялото интервю на Мария Мира Христова с Ваня Григорова в “Нашият ден“ може да чуете ТУК.