Съществува опасност от рецесия и когато водещи световни икономики са заплашени от нея, няма как това да не се отрази и на България. Не може при нас картината да е розова, докато в Европа е черна.

Замразяването на минималната работна заплата ще повлече след себе си замразяването на поредица други заплати, което беше едно от най-погрешните решения на правителството в оставка.

Втора актуализация на бюджета ще бъде наложителна, но няма да има кой да я направи. Тя ще трябва да се направи най-малкото заради продължаващия ръст на цените на енергоносителите.

Това заяви в интервю да БГНЕС Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“.

През последните месеци БВП на България нараства, но се чуват все повече гласове на известни икономисти и финансови институции, които не само, че ревизират надолу показателите за растеж, но предупреждават за възможна рецесия на фона на множеството кризи, с които се сблъскваме.

„Категорично съществува опасност от рецесия. Дори за САЩ тази вероятност е около 50%, според прогнозите на американските експерти. В този смисъл, когато една от големите икономики, която има влияние върху световната икономика, влезе в рецесия, това няма как да не повлияе и върху България“, заяви Ваня Григорова.

Тя подчерта, че в момента „хората които се опитват да внушават, да вдъхват оптимизъм, по-скоро сами не вярват на собствените си прогнози“. В тази връзка икономистът отбеляза важната роля на медиите като коректив, който понякога трябва да припомнят какво е обещавано и какво се е случило. Така например, по време на войната в Ирак през 2003 г. също е имало обещания за „светло бъдеще“, които не са се случили, даде един от многобройните примери Ваня Григорова.

Числата, които правителството в оставка заложи в актуализирания бюджет, особено що се отнася до инфлация и растеж, се подлагат на съмнение от редица международни институции. Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев говореше на 23 февруари, че инфлацията ще бъде 5,6%, но в никакъв случай двуцифрена, а според НСИ тя през май вече беше достигнала 15,6% на годишна база.

Търсим мнението на синдикалния експерт как това ще се отрази на средностатическия българин, който не спира да говори за увеличаването на цените и все по-топящите се доходи.

„Българинът няма как да не страда“, отбеляза Ваня Григорова. Като сериозен плюс тя посочи адаптацията до известна степен на пенсиите. „Разбира се, няма да има някакъв грандиозен скок, но все пак е нещо. Но минималната работната заплата беше замразена, а с нея ще бъдат замразени поредица други заплати, които или се ръководят от нея, или директно има заложени формули, по които се определя заплатите на работника спрямо минималната работна заплата. Това беше едно от най-грешните решения на правителството в оставка след прекратяването на договора с „Газпром“, категорична е Ваня Григорова.

Според нея първото решение „провокира увеличаване на цените и изплащане на компенсации от бюджета (докога ще издържи обаче той), а второто направи така, че работещият българин ще плати цената на погрешно геополитическо решение“.

Тя оцени като положителна мярка влизането на отстъпката от 25 стотинки за горивата, но и тя няма да важи за всички горива и автомобили. „Има ограничения, така че тази отстъпка ще има ограничен и лимитиран ефект върху бизнеса и потребителите. По-значимата мярка е намаляването на акциза, но и тя ще се изчерпа“.

Ваня Григорова призова да се вгледаме по-внимателно в случващото се в Западна Европа, която е и нашият основен партньор в рамките на ЕС. „Като виждаме какво се случва там, няма как да си въобразим, че ние ще излезем от тази картина и при нас ще бъде розово, докато в Европа ще бъде черно“, добави тя.

Ваня Григорова се отнася по-скоро скептично към твърденията на досегашните управляващи, че доходите в момента изпреварват ръста на цените.

„Много е удобно да се работи със средни величини. Ако ям кюфтета, а вие ядете ориз, заедно ще ядем кюфтета с ориз, но очевидно това не е така. Напомням, че на минималната работна заплата (МРЗ) работят половин милион български граждани. Тя беше увеличена от април месец, след като не беше увеличена от януари, т.е. имаме едно закъснение от 3 месеца. Дори тогава работещите вече губеха от дотогава натрупаната инфлация, а след това тя започна да расте. Всъщност макар номинално МРЗ да расте, тя реално намалява. Вече има изследвания за това. Много е хубаво да гледаме средните величини, но почти никой от нас не взема средни заплати“, каза икономическият експерт на КТ „Подкрепа“.

Ваня Григорова предупреди, че тази година няма да се разминем само с една актуализация на бюджета.

„Втората актуализация ще бъде наложителна след няколко месеца, но се опасявам, че няма да има кой да я направи. Вече сме в политическа криза наред с икономическата и енергийната. Актуализацията нямам как да се случи след като нямаме правителство или парламент“, обясни тя. Според нея актуализацията ще бъде необходима през есента или зимата, най-малкото поради факта, че цените на „фючърсите“ за електроенергия в края на тази година са в размер на около 750 евро. „За да стане ясно. Към момента с компенсациите цената за бизнеса трябва да се задържи на 250 лв., а в края на годината ще стане 1500 лв. Тази разлика трябва да се поема от държавния бюджет, а такива средства към този момент не са предвидени“, заяви Григорова. Тя прогнозира, че и парите, които могат да бъдат взети под формата на заеми – беше гласувано те да бъдат увеличени с 3 млрд. лв. до 10,7 млрд. лв., могат да не отидат за погасяването на старите дългове, а да се пренасочат и да бъдат използвани за текущи разходи.

Изземването на голяма част от свърхпечалбите на държавните енергийни дружества, но не и на частните такива, също не решава проблемите. „Макар да се изземат печалбите на държавните енергийни дружества, това по никакъв начин не компенсира загубите и удара, който понася бизнесът и след това ще понесат домакинствата“, заяви Григорова. Тя посочи, че енергийните помощи стигат само до тези бизнеси, които са най-гръмогласни – „да крещят най-силно“. „Остават ударени и понасят тежестта тези, които нямат представители и нямат възможност да влязат в Министерски съвет и да обяснят на министрите, че всъщност, ако не бъде компенсирана цената на тяхната продукция, тя ще се увеличи изключително много и това ще се отрази на гражданите“, добави икономистът.

За съжаление Ваня Григорова не е оптимист за бързото намиране на изход от създалото се положение и успокояване на световните пазари, включително енергийни. За това не допринася геополитическата ситуация и нарастващото напрежение между Запада и Изтока, включително изостряне на тона от страна на западните европейски държави и на европейските политически елити. Тя не изключва падането на правителства и масови протести. „Европа няма да бъде тиха тази есен и зима“, прогнозира пред БГНЕС Ваня Григорова, икономически експерт на КТ „Подкрепа“.

Източник: БГНЕС