„Пенсионните фондове не трябва да са задължителни за осигурените лица.  В момента човек, който сега започва да работи, задължително отива в универсален пенсионен фонд и след една година има право да промени осигуряването си – дали в частен фонд или в НОИ, но хората започват да се интересуват от това, когато са по на 55 г. и вече е прекалено късно.“ заяви Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“ в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По отношения на пенсията и частните пенсионни фондове Ваня Григорова посъветва:

  1. В голяма част от сайтовете на пенсионните фондове има калкулатори. Те не са съвършени, но могат да дадат приблизителна оценка колко би била пенсията според данните, които човек заложи в калкулатора. Така хората ще разберат колко ще получат от частния пенсионен фонд.
  2. След това да си вземат ПИК код от НОИ, да влязат в системата на НОИ, където също ще могат да видят каква би била пенсията им при 100% НОИ и каква би била при намалена такава, ако са в частен пенсионен фонд. Така ще видят дали намалената от НОИ + тази от частния фонд ще им даде 100% тази от НОИ.

Цялото участие на Ваня Григорова в „Твоят ден“ по NOVA NEWS може да гледате ТУК.

Вижте още: Как да преместя парите за втория пенсия в НОИ?