В Деня на народните будители – 1 ноември, учените и работещите в областта на науката ще проведат протестен митинг-шествие под мотото „Да продължим делото на Народните будители – Да съхраним науката в България“.

Протестиращите ще настояват да спре 10-годишният геноцид над работещите в науката и да се изпълнят поетите ангажименти от правителството и парламента в програмата 2020.

Шествието ще започне в 11.00 ч. от сградата на БАН, ще тръгне по бул. „Цар Освободител“ до ул. „Раковски“ и по нея до Министерство на финансите, където ще се връчи декларация, след което ще се върне към бул. „Цар Освободител“, като ще спре пред паметника на Стефан Стамболов за поднасяне на венец. Ще продължи до Министерски съвет, където ще бъде връчена декларация, ще продължи по бул. „Дондуков“ до бул. „Васил Левски“. Оттам до паметника на Васил Левски, където ще бъде поднесен венец, ще продължи до паметника на „Св. Св. Кирил и Методий“ пред Националната библиотека за поднасяне на венец. Ще продължи по бул. „Васил Левски“, след което ще завие по бул. „Цар Освободител“ до паметника на цар Александър II, където шествието ще приключи с митинг. Представители на протестиращите ще връчат искания в Народното събрание.

Организатори на протестния митинг са: Национална Федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика – КТ „Подкрепа”; Федерация на независимите синдикати от земеделието – КНСБ; Синдикален Академичен Съюз-ОССОБ; Синдикат Висше Образование – КТ „Подкрепа”.