На този Международен ден на жената, работещите по целия свят призовават за трансформиращ по отношение на пола Нов социален договор, който дава приоритет на равенството, приобщаването, мира и демокрацията.

Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) чества жените активисти и лидери, които се противопоставят на атаките срещу мира и демокрацията по целия свят. МКП отбелязва ролята, която жените играят за разрешаване на конфликти, за изграждане на мир и за мобилизиране в подкрепа на своите общности по време на криза. По-специално,  високата цена, плащана от жените в Афганистан, Иран, Украйна и други страни, страдащи от продължаващи конфликти и насилие от страна на държавата. В Иран, след убийството на Джина Махса Амини от агентите на един женомразен и репресивен режим, жените смело протестираха в цялата страна, за да настояват за правата си въпреки заплахите за живота и свободата им. Стотици хора бяха убити по време на протестите, други бяха осъдени на смърт и най-малко 15 000 бяха арестувани. Жените и момичетата в Афганистан продължават да се сблъскват с насилие и заплахи от талибанския режим, тъй като настояват за правата си на работа и образование. Работещите по целия свят са солидарни с иранските и афганистанските жени, и изискват режимите и в двете страни да прекратят политиките си на насилие, и да зачитат правата на жените.

Опустошителните конфликти

Войната срещу Украйна от страна на Русия е свидетелство за изтезания и клане на цивилни, включително жени и деца, и умишлено насочване към разбиването на жизненоважна гражданска инфраструктура. Подобна бруталност остави хората в тежки условия и унищожи хиляди работни места пряко и непряко. Синдикатите призовават за пълно зачитане на международното право без изключения.

Опустошителни конфликти, като тези в Сирия, Тиграй, Йемен и другаде, продължават да слагат преждевременен край на животи и да разрушават бъдещето. Ние отдаваме почитта си към жените, които работят на първа линия в тези предизвикани от човека бедствия, за да помогнат на своите общности, а също и към жените, които продължават да помагат на жертвите на опустошителните земетресения през февруари, които убиха над 40 000 души и разселиха много други в Турция и Сирия.

Жените продължават да защитават демокрацията по света. В Мианмар на 1 февруари отбелязахме втората годишнина от военния преврат, където работнички и други протестиращи продължават да се сблъскват с нападения за призиви за налагане на санкции на военната хунта и за искане за връщане към демокрацията.

В Бразилия именно работещите жени бяха сред членовете на синдикатите, които защитиха своето демократично избрано правителство през януари срещу крайнодесните атаки срещу Върховния съд, Националния конгрес и президентския дворец.

Там, където е налице демокрация, като например в САЩ, жените продължават да се борят за равенство между половете за своите репродуктивни права. Демокрациите не са имунизирани срещу автократични тенденции, които заплашват правата на работещите и живота на хората. Тъй като политическите сили на крайната десница продължават да набират сила в много страни –  расизмът, ксенофобията и дискриминацията, насочени към жените, работниците мигранти, ЛГБТКИ+ хората, местното население и цветнокожите, нарастват.

Докато жените са в центъра на тези атаки, те са и в челните редици на борбите срещу всички тези крайни политики.

„Мирът и демокрацията не могат да бъдат постигнати без пълно равенство и включване на жените“, заяви Акико Гоно, президент на МКП. „Синдикалното движение ще удвои усилията си, за да гарантира приобщаващия характер на собствените си структури, програми и процеси, за да постигне равно и справедливо представителство на жените в тяхното ръководство“, добави тя.