По покана на двете национално представителни синдикални организации КТ „Подкрепа“ и на КНСБ на работно посещение в България на 2 октомври 2017 г. пристига генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини. От 10.00 ч. г-н Визентини заедно с президентите на двата синдиката Димитър Манолов и Пламен Димитров ще бъдат приети от министър-председателя Бойко Борисов. От 11.30 ч. ще се проведе среща с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, а от 12.30 – с министъра на финансите Владислав Горанов.

Поводът за посещението на генералния секретар на ЕКП е влошеният климат на индустриалните отношения в България, агресивното поведение на работодателските отношение през последните месеци и опитите им за промени в Кодекса на труда и функциониращи процедури в ущърб на работещите. По време на срещите ще се обсъдят и проблеми в някои индустриални отрасли, свързани със законодателни инициативи на европейско равнище, които биха застрашили стотици работни места в България.

По-късно през деня генералният секретар Визентини ще се срещне с Изпълнителните съвети на КТ „Подкрепа“ и на КНСБ, и с лидерите на браншовите им организации.