Днес, 27 юли 2016 г., генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Византини се срещна с председателя на Европейската комисия  Жан-Клод Юнкер. На срещата бяха обсъдени ключови политически въпроси, включително излизането на Великобритания от ЕС, положението в Турция и бъдещето на Европа.

След тази конструктивна среща Лука Византини заяви:

Казах на председателя Юнкер,че Европейската комисия трябва да има водеща роля в преговорите за излизането на Великобритания  от ЕС. В частност настоях за достъп на Великобритания до Единния пазар, който да включва и свободното движение на работници. По този въпрос не следва да се допускат дерогации и изключения, както и при предстоящото разглеждане на пакета за мобилността. ЕКП и останалите социални партньори трябва да бъдат активно включени в тези преговори.”

Също така, споделих с председателя Юнкер нашата дълбока загриженост по повод драстичната „чистка”, извършвана от турското правителство, в резултат на неуспешния опит за преврат. Демокрацията в Турция е поставена под въпрос. Опитът за преврат не може да бъде ползван като извинение за изкореняване на демократичната опозиция чрез въвеждане на „извънредно положение“, което акумулира огромна власт в ръцете на президента Ердоган, без никакъв демократичен контрол. ЕС трябва да приложи максимален натиск върху турските власти за спазване на основните права, гарантирани от международното и европейското право. „

„Информирах председателя Юнкер, че ще допринесе активно в настоящия дебат за бъдещето на Европа. Аз поканих председателя на ЕК да вземе участие в нашето извънредно заседание на Изпълнителния комитет на ЕКП, което ще се състои през ноември. Ние вярваме, че ЕС се нуждае от силен социален стълб, включващ увеличени публичните инвестиции, увеличени заплати за европейските работници, подкрепа за изравняването на заплащането на труда между Източна и Западна Европа, конкретни мерки за справяне със социалния дъмпинг и несигурна заетост”.