Изплатените на акционерите дивизенти в Европа нарастват до 13 пъти по-бързо от заплатите на работещите, установи анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/.

За периода между април и юни тази година изплатените дивиденти в Португалия са се увеличили със 75% и 66% в Дания, докато в същите страни номиналните компенсации за работещите са се увеличили едва с 6% и респективно с 5 %.

В цяла Европа сумата на дивидентите достига рекордните 184,5 милиарда щатски долара – т.е. те се увеличават със средно 10%. Това е двойно повече от процента, с който  нарастват заплатите.

Това е втора поредна година, в която акционерите се радват на големи приходи от девиденти, благодарение на увеличените корпоративни печалби, които стимулират инфлацията и кризата с повищените разходи за живот.

Изплатени дивиденти

второ тримесечие на  2023

Увеличение на компенсацията

на работещ/ 2023 / номинал/

Дания +66% +5%
Португалия +75% +6%
Австрия + 95% +8%
Испания +33% +5%
Франция +13% +6%
Германия +10% +6%
Италия +9% +4%
Европа +10% +6%

Тази седмица, произнасяйки речта си за състоянието на Съюза, ЕКП апелира председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да обърне сериозно внимание на тази „извънредна ситуация в нарушената социална справедливост“.

В своето обръщение да председателя на ЕК, ЕКП призовава за:

  1. Възстановяване на баланса между интересите на акционерите и управителните съвети и тези на работещите чрез гаранции, че само компаниите, които зачитат правото на колективно договаряне, ще имат право на достъп до публични средства.
  2. Забрана за компаниите, получаващи публични средства да изплащат извънредни дивиденти и гарантиране, че те ще плащат достойни заплати и ще реинвестират получените средства единствено в обществен интерес.
  3. Приемане на нови икономически правила, които ще насърчат справедливото и прогресивно данъчно облагане, включително облагането на свръхпечалбите.

Коментирайки огромната разлика между получаваните дивиденти и заплатите, генералният секретар на ЕКП Естер Линч заяви: „Докато хората, които работят упорито всеки ден се борят да успеят да сложат някаква храна на масата си, богатите акционери отварят скъпи бутилки шампанско, за да отпразнуват неочакваните рекордни печалби. От тези цифри става очевидно, че корпорациите са отговорни за увеличаването на инфлацията, а работниците са тези които понасят последствията. В Европа има извънредна ситуация и тя засяга нарушената социална справедливост. За да достигне до максимално много граждани, тази ситуация трябва изрично да бъде ясно посочена от председателя на ЕК в годишната реч за състоянието на Съюза. Защото е крайно време да спрем компаниите, които получават обществени средства, да изплащат неприлично високи дивиденти и да гарантираме провеждането на  колективно договаряне  – т.е. да възстановим баланса между интересите на акционерите и на работещите.“