Медицинска федерация „Подкрепа“ категорично се обявява против случващото се през последните дни в Гастроентерологичното отделение на Университетска болница „Александровска“, гр. София. Тежкият тормоз, на който бяхме свидетели през последната седмица, налага спешно да се вземе отношение по създалата се ситуация, която ни кара в дни на покаяние и мълчание, каквито са дните на страстната седмица, да надигнем глас в защита на нашите колеги и приятели.

При посещение на отделението на 21.04.2015 г. по сигнал на работещи там установихме една изключително унизителна ситуация. Всички медицински сестри в отделението са обиждани и унижавани ежедневно от много месеци насам от началника на отделението проф. Диана Василева Петрова. Заварихме хора на възраст, изключителни професионалисти, да изпълняват задълженията си със сълзи на очи. Незабавно поискахме съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи да бъде прекратен този тормоз, който противоречи на всички писани норми и на действащото трудово законодателство. Реакцията не закъсня.

На следващия ден всички сестри от отделението бяха преместени в други отделения, без да получат официална заповед за това. Дадено им е обяснение, че това става по нареждане на началника на клиниката по Пропедевтика на вътрешните болести – проф. Огнян Георгиев. Наблегнато е, че това ще се случва за назидание на всички, които имат собствено мнение и търсят помощта на професионални и синдикални организации.

Нагрубявани са и от старшата медицинска сестра на клиниката – Ивелина Атанасова. Наблегнато е и на нещо скандално, който не харесва авторитарния начин на действие и иска синдикална защита може веднага да си подаде молба за напускане. За да може унижението да е пълно на третия ден от г-жа Ивелина Атанасова е представен график, в който „провинилите се сестри“ са без извънреден труд. От години в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД не се получават допълнителни материални стимулирания и във връзка с многото незаети щатове медицинските сестри полагат позволения от закона извънреден труд, за да изработят нещо допълнително към мизерните си възнаграждения. С тази светкавична мярка от страна на „местния феодал“ в отделението и съответната клиника се демонстрира, че при непослушание могат да бъдат повлияни и възнагражденията.

Медицинските сестри в клиниката се оплакват, че този тормоз вече се отразява на здравословното им състояние. Сред тях има диабетик, който в петъчния ден на 22.04.2016 г. е бил с кръвна захар над 20, а останалите приемат успокоителни и антихипертензивни, за което са съставени съответните документи.

МФ „Подкрепа“ изказва възмущението си и от това, че в XXI век все още има ръководители в държавни болници, които не се притесняват да кажат пред ръководството на синдикална организация, че хората, които не се съобразяват с авторитарно управление и търсят правата си, следва да напуснат работа. МФ „Подкрепа“ ще окаже необходимото съдействие и юридическа подкрепа за търсене правата на засегнатите.

Твърдо смятаме, че само най-строго ефективно наказание при подобни действия, ще сложи край на самозабравили се ръководители, които смятат, че могат да си позволят да нарушават всички установени норми. В тази връзка ИС на МФ „Подкрепа“ смята, че единственият полезен изход в тази ситуация е освобождаването на Началника на клиниката – проф. Огнян Георгиев, началника на отделението и негов подчинен – проф. Диана Петрова и старшата сестра на клиниката – Ивелина Атанасова, извършили тази тежка саморазправа. Също така смятаме, че само широк публичен отзвук може да бъде ефективна превенция на следващи подобни ситуации, които се случват навсякъде в страната. Изразяваме своето възмущение и отвращение, че именно в здравеопазването, където трябва да срещаме човечност и професионализъм се натъкваме на болшевизъм и тоталитаризъм.

По случая, който е особено скандален, сме информирали своите партньори от EPSU и PCI и сме поискали съдействие за информиране на съответните европейски институции. През днешния ден постоянно получаваме писма на солидарност от нашите партньори в Европа. Заявяваме своята решителност да се борим с постоянно зачестилите безобразия в здравеопазването и увеличаващите се издевателства над работещите в този сектор, за което и търсим съдействие от широката общественост.

За ИС на МФ „Подкрепа“:

Д-р Камен Данов – Председател