Като неправителствена организация с двадесетгодишна история, Съюзът на журналистите в България „Подкрепа“ застава твърдо зад призива на Конфедеративния съвет на КТ „Подкрепа“ за общо национален митинг-шествие на 26 юни под мотото „Двадесет години на лъжи, грабежи и предателство стигат! Искаме справедливост, искаме възмездие!“. СЖБ „Подкрепа“ се обръща към всички свои членове, призовавайки ги да докажат своята гражданска позиция с участие, защото както е известно, социалните проблеми се пораждат от политическите решения, а от управленските решения зависи изходът от кризата. Затова именно от лошите решения произтичат и лоши последици. Нееднократно КТ „Подкрепа“ е предупреждавала, че световната рецесия ще засегне тежко страната ни. Тъй като кризата е вече налице, особено след замразяването на доходите в бюджетната сфера – решение, взето без консултации със синдикатите, акцентът в протестните действия е искането за предприемане на незабавни мерки срещу растящата у нас безработица.
СЖБ „Подкрепа“ като участник в събитието ще манифестира достойното име на България като член на Европейския съюз и ще настоява за безпощадна война с корупцията; за отговорна национална политика към хората в неравностойно положение; за осигуряване на европейски стандарти на труд със съответното заплащане; за качествено здравеопазване и образование, с перспективи за младите и достоен живот за пенсионерите наши майки и бащи. Тази инициатива на КТ „Подкрепа“ е подкрепена от Генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Гай Райдър и от Генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Джон Монкс.

СЖБ „Подкрепа“ предупреждава, че всяка една политическа инсинуация, с каквато някои политически сили се опитват да обвържат протеста на КТ „Подкрепа“ следва да се тълкува като партийно вмешателство.

Като член на авторитетните Европейска организация на журналистите /EFJ/ и на Mеждународната журналистическа организация /IFJ/, СЖБ „Подкрепа“ запазва правото си да информира обективно за събитието.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ „ПОДКРЕПА“
Ренета Николова