Ние, представителите на работещите в добивната промишленост, събрани на синдикалния ни форум, сме крайно обезпокоени от тежкото положение, в което се намира отрасълът ни.

Въгледобивът в страната е пред фалит. Предприятията работят под критичния технологичен минимум, което води до съкращаване на персонала, невъзможност за изплащане на работните заплати и увеличаване риска за трудови злополуки. Това съчетано с неадекватните политически решения и абсолютно непрофесионални кадрови назначения на всички нива в енергетиката от страна на правителството е предпоставка за ликвидиране на въгледобива в България.

Нека не забравяме, че енергийната независимост и национална сигурност се крепят точно на този въгледобив. Произведената от него ел.енергия е значително по-евтина от ВЕИ, но поради политически и законови интереси българските граждани плащат нереални цени на тока. За пореден път ДКЕВР като независима институция и регулатор на цената на ел.енергията продължава с манипулативни , несъгласувани и непрозрачни действия едностранно да определя цената на ел. енергията. Нелиберализираният пазар на ел. енергия води до изкривяване на пазарните принципи, както и до формиране на нереални цени в страната и за износа на ток.

Новите управляващи дойдоха с обещанието за професионализъм, експертност и прозрачност. Две седмици от идването си на власт стана точно обратното: решенията и действията не се обсъждат нито със социалните партньори, нито с протестиращото гражданско общество. Част от народните избранници говорят за изгонване на инвеститори и дори за национализация, което противоречи на икономическата и човешка логика. Категорично заставаме зад исканията на гражданите, протестиращи в страната за справедливо и отговорно управление и като граждани настояваме за промяна на политическия модел.

Заявяваме, че ако до 28.06.2013 г. не се промени моделът на поведение на управляващата върхушка ще предприемем действия в защита на гражданските, социалните и синдикалните ни права, отстоявайки ги чрез протести, митинги и блокиране на пътища.

Апелираме за подкрепа и солидарност от всички българи.

19.06.2013 г.
Председател:
/инж.Вл. Топалов/