Цената на живота и възнагражденията по време на криза коментира в ефира на „Euronews Primetime“ президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Трябва да излекуваме класната стая, защото болната класна стая е резултат от болното общество. Дефицитите в семейството се пренасят директно в класната стая, родителите лекуват собствените си дефиците през учителите и директорите и това е  нещо, което непременно трябва да бъде прекратено. Като че ли има прекалено много заинтересовани кръгове, които искат това нещо да не стане. 2007 беше годината, в която обявихме за цел, която тогава ни се струваше невъзможно, заплата от 400 лева за учителите. Днес нещата се различават в пъти. И тенденцията е към увеличение. Дефицитът на кадри в образованието може да бъде лекуван по този начин, но не само по него. Защото срещу каквато и заплата да сложите един човек в тази среда, е твърде възможно той да издържи много дълго“, отбеляза Манолов.

Димитър Манолов посочи, че диалогът за минималната работна заплата има нужда от силно лидерство.

Не е редно да считаме, че заплата трябва да се увеличава само с инфлацията. Има и други фактори, които би следвало да влияят на ръста на заплатите. И ще бъде глупаво да се опитаме да ги обобщим и да ги съберем в два-три универсални фактори, защото това не е вярно. Минималната работна заплата, както е записана в директивата, следва да осигурява достоен живот. Доколко е достойна тази минимална работна заплата е спор, по който никога няма да стигнем до едно мнение. Очевидно е, че ние с работодателите по тази тема никога не можем да стигнем на един акъл“, уточни той.

По отношение на предстощото формиране на бюджета, Димитър Манолов посочи, че искания на КТ „Подкрепа“ ще бъдат системите да са нормално финансирани, за да могат да оперират нормално.“Вече започваме поредица от разговори, достатъчно навреме, с някои от директорите на по-големите системи, най-малкото, за да разберем в отделните системи как си представят бъдещото развитие.“, допълни президента на КТ „Подкрепа“.

„Няколко пъти се правеха така наречени „усъвременявани на пенсии“, които въобще нямаше да се налагат да се правят, ако формулата беше друга. Тя е много проста. Ръстът на осигурителния доход е достатъчен елемент, защото той съдържа в себе с инфлацията“, коментира Манолов.

Цялото участие на Димитър Манолов може да гледате ТУК.