„Приемането на бюджет от новото НС от техническа гледна точка не е сложна задача“, категоричен е президентът на КТ „Подкрепа“. Ако има кабинет – няма да е за хубаво. Защото комбинациите, които дават кабинет, общо взето ограничават нещата до първите две партии. Бе тях трудно може да се случи нещо. Ако тези две партии се съберат в един общ кабинет не провиждам нещо хубаво. До момента единствената точка, по която те имат съгласие е участието на България във войната. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, коментирайки резултатите от петия парламентарен вот.

Според него вероятността за нови избори е вероятна. „Те до вчера се държаха едни към друи по някакъв неописуемо агресивен начин. И сега да се съберат в едно, ми изглежда като компромис, който не вещае нищо хубаво”.

На въпрос ще може ли 49-ото НС да приеме бюджет Манолов беше категоричен: ”Той със сигурност може. Ако се занимава с някакъв бюджет – вероятността над 90 процента е това да бъде бюджетът, по който работи служебният кабинет. От техническа гледна точка се изисква не да се вложи някаква политическа воля, а да се поправят параметрите на бюджета, с който сега работим. Това не е толкова сложна задача. Политическият аспект обаче задачата не е проста. Проблемите с дефицитите ни висят на главата. От друга страна напираме към еврозоната. Добрата новина е, че в еврозоната могат да ни приемат по политически, а не по други причини”.

И допълни: „Най-вероятно могат да бъдат намерени компромиси за еврозоната. Брюкселските бюрократи са вълшебници. Те могат всичко да измислят – убедил съм се на собствен гръб. Нека си припомним, че в последните си дни предишното НС възложи на служебния кабинет да предоговори Плана за възстановяване. Брюксел обаче, този път с основание им каза – нека малко да изчакаме”.

„Минималната заплата непременно трябва да се вдигне. Този размер, който вече е безнадеждно остарял, и за който сега говорим, трябваше да бъде въведен още в началото на годината. След като законът вече ни задължава минималната заплата да бъде половината от средната – следващият скок ще бъде още по-сериозен, ако сега не я увеличим. Това ще създаде повече затруднения. Увеличението трябва да е плавно”, посочи синдикалистът.

Цялото участие на Димитър Манолов в предаването „Денят на живо” по NOVA News може да гледате ТУК.

„Денят на живо”, NOVA News