Димитър Манолов относно протеста на висшето образование:

Средствата, които трябва да бъдат преведени на университетите, са съобразно Закона за бюджета, но не бяха преведени до сега /а е месец май/. Вече са преведени – около 39 млн. лв. Тъй като тези средства не стигаха доникъде и за нищо и създадоха още по-големи проблеми, се договорихме /след дълги разправии/ с правителството да бъдат осигурени още 40 млн. лв., с които ще бъдат увеличени заплатите на непреподавателския състав. Една част от тях ще бъдат използвани за изплащане на заплати в академичния състав заради това, че от предишното увеличение, се затвориха граници, т.е. на някои от по-високите академични длъжности- да бъдат увеличени малко повече заплатите. И последният елемент на това увеличение – е увеличението на стипендиите на докторантите грубо с около 400 лв. Съгласно Закона за висшето образование, който влиза в сила от месец април тази година, т.е след приемането на бюджета за текущата година, и тъй като тези промени не са отразени в Закона за бюджета, непременно там трябва нещо да бъде направено и средствата да бъдат намерени от някъде. И ние постигнахме споразумение с всички политически партии, без една – с която продължаваме да говорим, тези партии да предприемат необходимите мерки, така че до 30 юни тази година да бъдат направени съответните законови промени и тези средства да бъдат обезпечени, за да могат да се случат приетите от самите тях не толкова отдавна промени в Закона за висшето образование. 

Ние днес няма да организираме протест, обаче ние запазваме своята готовност за протести, докато политиците не изпълнят ангажимента си по подписаните онзи ден споразумения с нас.

Работа на синдикатите е да се занимават със заплатите на хората, които работят във висшите училища. Второ, наша работа е да организираме протести.

Димитър Манолов по въпроса с пенсиите:

В Надзорния съвет на НОИ гласовете са разделени на две части. Едната е неправителствената квота – това сме ние с работодателите, и равен на нас брой държавни представители. Решенията се взимат с гласовете на повече от половината от членовете, а не от присътващите от кворума. Следователно, за да има решение, трябва да допуснем цялата държавна квота плюс поне един човек от неправителствената квота. Да допуснем, че те ще задължат държавната квота, но трябва поне още един от нашата квота да гласува, за да има такова решение. 

Приключихме ли с евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“?

Да, защото АЕЦ „Козлодуй“ вече ще работи с друго гориво, което е значително по-скъпо от това, с което е работил до сега. И защото АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да се погрижи как да съхранява ядрените отпадъци, а всичкото това нещо струва пари и тези пари няма от къде другаде да дойдат, освен от цената на тока.

Вижте цялото интервю за „Денят започва“ по БНТ ТУК.

Източник: БНТ