Оказва се, че участието в изборите е приличен бизнес. Странни формации ще получат държавна издръжка за периода до следващите избори, което аз не мисля, че е добро. Със сигурност е време да се помисли да се повиши прагът за влизане в Народното събрание от коалиции и от партии.

ПП са политически проект. Политическите проекти минават и заминават. Проблемът е със системните партии – намаляването на доверието към тях, е нещо, на което трябва да се обърне внимание.

И Брюксел вече няма да е същият. Твърде е възможно оттам насам да идват други сигнали и разпореждания, в рамките на механизмите, с които те разполагат.

У нас битува невярното схващане, че Европейският парламент е някаква супер важна институция. Не е. В градацията на европейските институции, той е чак на трето място. Инициативите за всичко, което се случва там, не са на Европейския парламент. Той няма тези водещи функции, каквито има нашият парламент в България. Не бива да го надценяваме. По-важно е какъв ще е съставът на Европейската комисия, как ще изглежда Европейският съвет, т.е всички неща, които ще бъдат планирани и реализирани, ще тръгват от там.

Съотношението на силите в Европа вече не е същото. Евроатлантическите клишета е хубаво да отидат малко встрани и да се замислим за това какво правим тук, в България. Дали ще има достатъчна политическа воля да кажем стига с тия глупости, които ни бяха натрапвани с години, защото се доказа, че са глупости, видимо дори от реакцията на европейските избиратели.

Това, което трябва непременно да бъде направено, макар че не съм кой знае какъв оптимист, е да бъде променена изцяло наредбата и целият механизъм, по който се определят възнагражденията в държавната администрация. Това е нещо изключително сбъркано и то позволява огромна част от администрацията да работи на минимални работни заплати, а един много тънък слой служители в администрацията да получават заплати по-високи от тази на министъра си, а някои – и от тази на министър-председателя си, което не е нормално.

Разговори за бюджет със служебно правителство не са от най-оптимистичните. В смисъл, че те винаги се пазят да поемат сериозни ангажименти, или почти винаги. Ние със сигурност ще направим своите предложения, има срокове, които си вървят.

В някои сектори ситуацията е драматична.

Цялото интервю на Диана Дончева за БНР с Димитър Манолов, може да чуете ТУК.

Източник и снимка: БНР