„Твърде много процеси изглеждат стопирани, заради предложението за удължаване на тазгодишния бюджет. Важни разходи могат да бъдат направени в рамките на бюджета от предишната година, но то ще е за сметка най-вече на капиталовите разходи. Правителството по закон има право да увеличи минималната работна заплата, защото това се случва с министерско постановление.“, коментира Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ в студиото на Поглед Инфо.

„Ние сме в патова ситуация. Една не малка част от доходите се развиват въпреки политиците. Това е в частния сектор, но и там има неща, които не се случват по най-добрия начин, но има някакво движение. В частния сектор, за съжаление, има места, в които заплатата по някакъв начин е свързана с минималната работа заплата за страната и, ако тя не се промени, не се променят и другите неща, или става значително по-трудно.“, допълни още той.

„Минималната работна заплата трябваше да бъде 850 лв., за които говорим отпреди около половин година. Сега трябва да бъде много повече, защото преди половин година прясното мляко в магазина срещу нас още беше 2 лв., а сега е 4 лв. МРЗ е най-уязвима, защото когато ние говорим общо за инфлация, в нея има твърде много неща, които минималната работна заплата не пазарува. Тя (МРЗ) пазарува стоки, които най-бързо и най-значимо нарастват, стоки от първа необходимост.“, поясни Димитър Манолов.

„Моделът на социален диалог е създаден през 1919 г., по най-различни начини е приложен на различните места по света, като тук си има съответната българска проекция. Въпреки това, изследователската практика показва, че нашият модел е един от най-добрите, със сигурност е най-добрият в Централна и Източна Европа.“, коментира Манолов относно Националния съвет за тристранно сътрудничество и ролята на синдикатите.

„В момента поколението на нашите деца е първото поколение, което ще живее по-зле от родителите си.“, заяви Манолов.

Цялото участие на Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, в Поглед Инфо може да гледате във видеото:

 

Източник: Поглед Инфо