„Ако ТЕЦ „Марица изток 2″ бъде закрита, без работа ще останат около 120 000 души“, изчисли президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в студиото на „Денят ON AIR“.

„Ако затвори ТЕЦ 2 ще спрат и половината от мините, ще спрат работа и ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и „Брикел“. В тях работят общо 12 000 души. Твърди се, че на един зает се падат по 13 души, които са ангажирани с обслужване, ремонт, доставки. Т.е. около 130 000 човека остават безработни“, прогнозира Димитър Манолов.

Според него държавата трябва да инвестира в изграждането на някакви производствени мощности  или логистични на територия на ТЕЦ 2. Като целта не е само запазването на работните места. „В България не е много спешно да мислиш за хората, но оставаме без ток. В недалечното минало изнасяхме ток, а сега ще ни се наложи да си го внасяме, не се и съмняваме, че ще той бъде много „евтин“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в световен мащаб само ТЕЦ-овете могат да произведат нужното количество ток. „За да се заменят въглищата с газ, трябва да се вложат едни пари. И този, който ще ги вложи, трябва да има гаранцията, че ще си ги върне. Друг е въпросът, че в момента няма газова тръба, която да стига до ТЕЦ 2. Разбрах, че в ТЕЦ 2 се подготвят технически решения, които предвиждат едновременно да се горят и въглища, и газ. Това ще помогне по отношение на плащането за емисиите въглероден двуокис“, каза Димитър Манолов.

Най-важното е енергийната сигурност на държавата.  „Въглищната енергетика е единственото 100% независимо производство на електроенергия в България“, уточни той. И добави, че основният проблем на ТЕЦ „Марица изток 2“ е, че не може да продава тока си на такава цена, че да плаща задължителните квоти за вредни емисии. „Тези квоти започнаха от 5 евро, сега са 50“, посочи Манолов.

Той обясни и защо т. нар. американски централи не са в същата финансова криза, като ТЕЦ 2. „На тях всички ние им ги плащаме квотите чрез НЕК. Нека не си въобразяване, че има разлика в работата им. Те са били много добри преговарящи и са си договорили такива условия, в които държавата им плаща емисиите, въглищата. Това е чудесен капитализъм. Който е мислил, че могат да бъдат провалени договорите – се лъже“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“.

ВЖ. ВИДЕО

Източник: Bulgaria ON AIR, „Денят ON AIR“