Работодатели и анализатори тиражират фалшиви новини. Докога?

Vanya_taxes

Ваня Григорова

Поредица „анализи“ и манипулативни дописки внушават, че доходите растат неудържимо и заплашват стабилността: столичани живеели по-добре от средния европеец, Европейската комисия ни размахала пръст за неразумното увеличение на заплатите и още, и още икономически жълтини.  Същевременно редактори пропускат ключови доказателства в европейски доклади за немощната ни социална система и вредите от плоското данъчно облагане.

Икономическите фалшиви новини са много по-вредни от политическите. Те оставят дълбоки, дългосрочни белези върху ежедневния ни живот. Въз основа на тях политиците прокарват неработещи мерки в различни обществени сектори, които са далеч по-значими за съществуването ни от всички спорове за геополитика, съдебни реформи и дълбокомислени конференции за борба с корупцията, от които нищо никога няма да произлезе. Само за последната седмица бяха разпространени две меко казано странни интерпретации на иначе реални данни. Накратко за двете „новини“:

1) Стандартът на живот в София вече е над средноевропейския

  • Стандарт на живот? 102% е БВП на столичанин в сравнение със средния европеец, казва Евростат. Всъщност брутният вътрешен продукт е само един от факторите за определяне на жизнения стандарт. Той не показва разпределението на доходите от произведеното, нито достъпа до образование и здравеопазване съответно не може да се приеме като единствен измерител за благосъстоянието на гражданите. Този показател може да се използва само за макроикономически сравнения, но в никакъв случай не илюстрира възможностите за потребление на домакинствата. За последните той е твърде абстрактен.

Ако погледнем този показател, който уж доказвал, че живеем като същи европейци, но не като процент, както беше оповестен, а като абсолютна стойност, ще се окаже, че месечният доход на един софиянец е над 2200 лв. Твърдение, което може да накара обществото никога вече да не вярва на статистиката. Та хората усещат живия български живот с цялата му красота и никакво жонглиране с данни не може да ги хипнотизира до толкова, че да заживеят в измисления свят на икономически Спас от Кочериново! Но проблемът не е в статистиката, а в порочните интерпретации на иначе коректни данни.

  • „Новината“. Последната актуализация на този показател на сайта на Евростат е от 30 март 2017 г. Фейкът на икономическите анализатори е от 6 октомври 2017 г. Новина с давност седем месеца? Защо сега? Дали целта за публикацията е да подготви общественото мнение и гражданите да не търсят повишение на доходите в наближаващия Бюджет 2018? Дали е опит с псевдоекспертиза да бъдат защитени щенията на работодателите за замразяване на заплатите? Или просто необходимост да бъдат произвеждани и публикувани статии? Няма значение. Факт е, че включването нито е коректно, нито е навременно.

В интерес на истината в материала бегло е споменато, че обобщението е условно. Заглавието и духът на текста обаче въвеждат в заблуждение. Поради това този фейк е отразен в dir.bg, телевизия Европа, pariteni.bg, plovdiv24.bg, investor.bg, вестник „Стандарт“, сп. „Мениджър“. Вероятно и в много други медии.

2) ЕК ни предупреди за шоковите идеи при заплатите

Нищо подобно не е направила Европейската комисия и в това може да се увери всеки, който прочете публикувания преди дни доклад „Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа“. В него от чисто изследователска гледна точка са разгледани процесите във всички държави членки. Документът не съдържа препоръки, а драматични констатации съвсем не могат да бъдат открити. В публикуваните в български медии съобщения се твърди още, че, според ЕК, ръстът на заплатите ще провокира повишаване на инфлацията.

Докладът наистина сочи, че заплатите леко изпреварват ръста на производителността. Но не са изразени никакви опасения за дисбаланси и инфлация, вероятно поради факта, че трудовите възнаграждения в България до момента изостават драстично.

wages_productivity_Podkrepa

Данни: Евростат

Какво точно са чели авторите на в-к „Сега“, Епицентър и в-к „Капитал“, за да напишат това, което са написали, не е ясно. Обяснението се корени само и единствено във факта, че редакторската политика на последното издание е традиционно в услуга на бизнеса и че собственик на вестник „Сега“, където са публикувани поредица дописки с манипулативни внушения по темата, е г-н Сашо Дончев – председател на една от работодателските организации, които от години настояват заплатите да се замразят. Да припомним алгоритъма: ниските заплати прогонват българските граждани към Западна Европа, следва дефицит на кадри и натиск от същите работодатели за внос на такива от трети държави, тъй като са по-евтини. Няма защо да търсим конспиративни теории за подмяна на населението, процесите си имат чисто икономически обяснения.

 

Пропуснатите новини

И във въпросния доклад, и в ежегодните препоръки на Европейската комисия широко е обяснено, че социалната ни система не осигурява никаква защита на уязвимите домакинства. А данъчната ни система и социалните трансфери не намаляват неравенството, което в България е най-високо в целия Европейски съюз. Последният анализ съдържа и прелюбопитно сравнение на ефектите от плоското и прогресивното данъчно облагане в различните държави членки на ЕС, което дежурните анализатори пропуснаха. Плоско данъчно облагане към момента има само в 7 страни. От следващата година ще станат с една по-малко, тъй като Латвия ще го замени с прогресивно облагане с три ставки. Преди четири години Словакия се отказа от експеримента с плоския данък. Какво именно сочи сравнението?

Данъчна тежест в ЕС, страни с и без плоско данъчно облагане върху доходите (извадка)

Tax_Wedge

Изчисленията показват, че тези, които получават ниска до средна работна заплата, са ощетени от плоското данъчно облагане. Те понасят относително по-висока тежест, отколкото високо платените служители. И това без да се вземе предвид, че в България системата е още по-изкривена, тъй като у нас няма и необлагаем минимум.

Не за пръв път данните на Евростат и документите на Европейската комисия се четат както дяволът Евангелието. Прикрити зад „Европа така каза и ако не се съобразите с нея, вие сте евразийци“, умели манипулатори водят хибридна войни със собствения си народ. А фалшивите икономически новини имат изключително болезнени проекции върху ежедневието на гражданите – водят до бедност, неграмотност, крайно ограничен достъп до здравни грижи, емиграция.