Една съдебна сага, достойна за учебниците по право

15:03 24-02-2011ВЕНЕЛИНА ПОПОВА

През лятото на 2007 година един миньор бе пребит, а българското знаме – окървавено. Случи се по време на мирен синдикален протест. Тогава активистът на Подкрепа Кольо Колев беше в предните редици на протестиращите. Днес 50-годишният миньор е сляп с едното око и има остра форма на диабет. В резултат на физическото насилие и преживения стрес.
Четири години след бруталния полицейски произвол, допуснат след устно разпореждане на тогавашния вътрешен министър Румен Петков, Административният съд в Стара Загора осъди Областната дирекция на полицията да плати на Кольо Колев сумата от 5000 лева с лихвите и още 2250 лева разноски и адвокатски хонорари по делото. В решението на съда е записано, че тези пари са обезщетение за травматичните увреждания, за психическите болки и страдания, за преживения стрес и емоционален шок, както и за унижението на личността и човешкото достойнство, причинени от незаконосъобразните действия и неправомерното използване на сила от полицаите.
Съдебната сага на Кольо Колев, наречена съдебен фарс от неговия адвокат Марияна Бъркашка (юридически съветник на президента на КТ Подкрепа) е дълга. Не е изключено след време едно от делата по този случай (в което миньорът бе осъден за дребно хулиганство) да бъде цитирано пред студенти по право като пример за шиканиране на съдебния процес, за унищожаване на свидетелски показания и веществени доказателства – като знамето и дръжката му (с която уж нападнал един от полицаите), за недопускане като доказателства по делото на записите и публикациите на журналистите, за превръщането на жертвата в палач и т.н. От четиригодишното движение на делата на Кольо Колев из съдебните зали без отговори и до днес са въпроси като:
Защо два пъти ВКС не допусна образуването на дело срещу полицаите, които пребиха Колев по Закона за МВР, без да посочи мотиви затова, а Софийският градски съд прати делото в Административния съд в Стара Загора?
И как стана възможно един от полицаите, участвали в побоя над миньора, да го осъди за дребно хулиганство и средни физически травми, а отгоре на това Колев му изплати и над 2000 лева обезщетение. Като, както твърди и адвокат Бъркашка, не е имало доказателства в полза на твърдението, че миньорът е нанесъл удари с дръжката на знамето? Същото знаме обаче видяха зрителите на не една и две тв, окървавено от раните на пребития Колев
И до днес обществото не получи смислен отговор от бившия вътрешен министър Румен Петков защо на полицаите бяха раздадени аерозолни спрейове, които те използваха срещу протестиращите миньори и журналистите, както и защо министърът устно бе разпоредил да се употреби сила, но да не се допусне блокада на международния път Свиленград-Русе? При това на 4 юли 2007 година (в деня на кървавата драма) заповедта на кмета на Гълъбово за забрана на синдикалния протест е била депозирана в Мини Марица-изток едва след като работниците вече са били на пътя, твърди адвокат Бъркашка, т.е. те не са знаели, че действията им влизат в противоречие със закона.
И до днес няма публично извинение за квалификациите, направени от представители на ръководния състав на МВР, по-точно от комисар Тончо Михайлов (директор на Областната дирекция на полицията в Стара Загора), че Колев е неуравновесен лумпен, неспособен да ръководи постъпките си и че сам си е удрял главата в земята. Истината може и да бъде видяна и днес в интернет, където се разпространява видео с кадри от побоя над миньора без коментар.
Кольо Колев продължава да работи в Мини Марица-изток. На гумено-транспортна лента, ако това има значение за някого и нещо му говори. Само че е вече друг човек. И не може да бъде компенсиран за душевните травми, обидата и унижението. Нито с 5000-те лева, които Областната дирекция на МВР в Стара Загора ще трябва да му заплати (ако Колев спечели делото и пред Върховния административен съд), нито с поисканите от него 15 хиляди.
Адвокатите на Колев още през юли 2010 година завеждат дело срещу държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В жалбата се позовават на чл. 3 от Конвенцията за защита на човешките права и свободи и на чл. 6, т. 1 от нея. Защото веднъж Колев е бил подложен на нечовешко и унизително отношение от страна на полицейските служители, второ – заради това, че е бил лишен от правото на справедливо гледане на процеса в разумен срок и от безпристрастен съд.
Тази съдебна сага, обединяваща три дела, осветлява много от пороците на съдебната ни система, обект на наблюдение и критики от ЕК. Но все пак трябва да признаем, че да бъде осъдена полицията като институция у нас не се случва често. Въпреки че по този начин бяха защитени от дисциплинарни наказания, а защо не и от ефективни присъди превишилите правата си полицаи.
Никой не понесе и политическата отговорност за инцидента с миньора лумпен. А в крайна сметка парите за обезщетяването на Колев ще платим солидарно ние, гражданите на европейска България. И тези 5000 лева, и другата – многократно по-голяма сума, ако Европейският съд за правата на човека осъди България като страна по делото в Страсбург.
Съдебната сага Кольо Колев е особено важна да бъде изговорена и обсъдена публично и на висок глас и в контекста на уклона на правоохранителните органи към повече репресивни действия.

1 ГЛАСА ОЦЕНКА 1
Анонимен 25-02-11 08:53ч
На никой май вече не му пука за тази държава.Даже и на останалите да живеят в нея.До това доведе соц.възпитанието,чалга управлението и мутроразпределението на България.

1 ГЛАСА ОЦЕНКА 1
до коко 25-02-11 08:43ч
ти цащо слагаш будните журналисти в кавички. Това означава, че ги поставяш всички под един знаменател. Нали няма да кажеш, че всички полицаи са главорези? Стадото винаги има мърша, въпросът е качествените навсякъде да се повече.

3 ГЛАСА ОЦЕНКА 1
koko 25-02-11 07:22ч
нека “будните “ни журналисти да разчоплят случая и да искат обяснение за деиствията на главорезите -полицаи от вдъхновителя им-румен петков,а не да философствува и да “гадае“ пред тв. камерите.като го видя по тв. получавам асоциации за нагъл,циничен дръвник,които се подиграва още

4 ГЛАСА ОЦЕНКА 0
интересно 24-02-11 20:04ч
да видим ще има ли някаква дискусия, както предлага статията. Ще има, ама друг път. Не и тук. Самият факт, че всякаква жълтения, плюнка или клюка може да предизвика десетки отзиви, а сериозните публикации остават без коментар, е достатъчно показателно още

5 ГЛАСА ОЦЕНКА 1
интересно 24-02-11 20:04ч
да видим ще има ли някаква дискусия, както предлага статията. Ще има, ама друг път. Не и тук. Самият факт, че всякаква жълтения, плюнка или клюка може да предизвика десетки отзиви, а сериозните публикации остават без коментар, е достатъчно показателно още

4 ГЛАСА ОЦЕНКА 0
Анонимен 24-02-11 17:48ч
това беше абсолютен цинизъм-помня, твърдението, че пребитият миньор е блъскал главата си в асфалта. Това може да се случи само в милата ни държава-помните соц вица за днешната и снощната полиция, нали?Май нищо не се е променило оттогава?

4 ГЛАСА ОЦЕНКА 4
Анонимен 24-02-11 15:28ч
OT TAZI STATIA SLEDVA IZVODA CHE,AKO V BALGARIA NARODA SE VDIGNE,KAKTO V LIBYA,TO NE SAMO SHTE STRELIAT PONARODA NO NAPRAVO SHTE IZLICHAT OT LICETO NA KARTATA STRANATA NI.DEMOKRACIATA SVARSHVA DO PRAGA NA POLICEISKIA UCHASTAT,VATRE TE CHAKAT GLAVOREZITE NA CHINGIS HAN