ЕКП празнува днес първата годишнина от приемането на Европейския стълб на социалните права заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и комисар Мариане Тисен.

  Лука Визентини, генералният секретар на ЕКП, подари на комисарката по Заетостта и социалните въпроси торта с послание:

  Честит рожден ден, скъпи Социален стълб. Ти ни подари надежда за бъдещето. Желаем ти да пораснеш и да осъществиш потенциала си!

„Социалния стълб отбеляза голямо развитие за тази една година“ заяви Визентини „и му предстои да се развива още повече в бъдеще.“

  Европейският стълб на социалните права беше приет на 17-ти ноември 2017г. на заседанието в Гутенберг. Той е акт, обвързан с важни принципи на европейската интеграция като правото на справедливо заплащане, баланс между професионалния и личния живот, здравословни и безопасни условия на труд и добро качество на услугите.

  Вече има осъществени инициативи по прилагането на Стълба, като проектодирективата за баланс между професионалния и личния живот и тази за прозрачните и предвидими условия на труд, както и предложението за Европейски орган по въпросите на трудовия пазар.

„Тези предложения трябва да бъдат приети преди Европейските избори, затова апелираме към Европейския парламент и правителствата да направят необходимото.“ Добави Визентини „Догодина трябва да постъпят нови предложения от страна на Европейската комисия и от държавите членки на национално ниво.“

  Да приложим Социалния стълб на практика значи европейските и националните институции да  подобряват социалната и икономическата политика чрез финансиране на нови инициативи както сега, така и в бъдеще. Синдикатите и работодателите също имат своята роля в прилагането на стълба, най-вече чрез социалния диалог и колективното договаряне.

  Текстът на картичката до Европейската комисия продължава в по-сериозен тон „По този щастлив повод е много жалко, че не всички могат да си позволят да се почерпят с по парче торта“ и напомниха на европейските институции за всички трудности, които срещат „работещите граждани във всички държави, свързани с  несправедливи условия на труд. Много хора едвам свързват двата края, било то заради безбожно ниските заплати и липсата на заплащане,  или пък заради договорите за нулеви часове и фалшивата самонаетост. Стълбът обещава да се бори с тези проблеми и ние се надяваме на скорошни добри решения“

  За поздравления по случай годишнината на Социалния стълб в Европейския парламент в Страсбург гостуваха още конфедералните секретари на ЕКП Liina Carr и Esther Lynch. ЕКП подари торта и на заместник-председателя на Европейската комисия Франц Тимерманс.