28 април е Световният ден за безопасност и здраве при работа. В този ден синдикалните организации по цял свят изказват своята почит към паметта на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и настояват пред властите и работодателите за подобряване условията на труд.

През 2015 г. според официалната статистика в България загиналите в трудови злополуки са 85 човека. Пострадали са 2 359 работника и са изгубени стотици хиляди работни дни.

На 25 април 2016 г. /понеделник/ от 12.30 ч. в Южния парк зад музея «Земята и хората» за трета поредна година КТ «Подкрепа» ще постави началото на кампанията по отбелязване на Световния ден по безопасност и здраве при работа, която ще продължи до края на м. април. Освен почитане с едноминутно мълчание паметта на загиналите в трудови злополуки, президентът на КТ «Подкрепа» Димитър Манолов, почетният президент д-р Константин Тренчев, членовете на Изпълнителния съвет, председатели на браншови и регионални структури на Конфедерацията, гости на събитието, ще засадят комплекс от 85 растения, с което ще демонстрират правото на достоен труд на българските работници. Участие ще вземат и: Йорданка Фандъкова – кмет на София, Ивайло Калфин – вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Гълъб Донев – зам.-министър на труда и социалната политика, инж. Румяна Михайлова – изп. директор на ИА «ГИТ», Бисер Петков – управител на НОИ. Поканени са и народни представители, представители на изпълнителната власт, работодателски организации, работодатели, синдикалисти, консултанти и фирми, които подпомагат дейностите по безопасност и здраве при работа, служби по трудова медицина и граждани. Събитието се организира в партньорство с Асоциация „Труд, здраве и безопасност”.

През настоящата 2016 г. европейската тема на Световния ден за безопасност и здраве при работа е „Стресът на работното място – колективно предизвикателство”. В тази връзка, в рамките на кампанията КТ «Подкрепа» ще проведе и кръгли маси по безопасност и здраве при работа, работни срещи със специалисти и експерти по безопасността и трудовата медицина.