На 7 юли 2017 г. в залата на Общинския съвет в Стара Загора президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов участва в дискусия за спасяването на българската енергетика. Основната причина за събитието е поканата на президентите на КТ „Подкрепа“ и на КНСБ от 30 юни т.г. към министър-председателя и председател на ПП ГЕРБ – член на ЕНП Бойко Борисов и президента на ПЕС Сергей Станишев във връзка с редицата нерешени проблеми в комплекса „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Бързата реакция на изпълнителната и местната власт доказва освен сериозността на проблема и социалните заплахи, които поражда, също така и голямата концентрация на усилия за неговото разрешаване. В кръглата маса участват премиерът Бойко Борисов, президентът на ПЕС Сергей Станишев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, Делян Добрев – председател на Комисията по енергетика в НС, конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров и представители на Синдикална Миньорска Федерация – „Подкрепа“, Федерация на независимите синдикати на миньорите – КНСБ, Федерация „Енергетика“ – „Подкрепа“, Национална федерация „Енергетици“ – КНСБ, СРС „Подкрепа“ – Стара Загора, синдикалисти от комплекса „Мини Марица-изток“, народни представители, местна власт, работодатели, евродепутати.

По време на кръглата маса представителите на КТ „Подкрепа“ акцентират върху действията, които синдикатът ще предприеме в национален, регионален и европейски план във връзка с възможността решението от 28 април на ЕК да бъде отменено и екологичните норми в един нов референтен документ да бъдат достижими за българските топлоелектрически централи, с което близо 120 хиляди души – миньори, техните семейства и фирми, свързани с „Мини Марица-изток“ няма да останат без препитание.

Вижте изказването на президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов:

Изказване на президента Манолов