„Имаше повишение на доходите през минималната работна заплата, борим се в отделни сектори за увеличение на доходите, но не можем да постигнем увеличение от 30%, така че да компенсираме инфлацията при храните. Това е спекулата, храните в голямата си част са нееластична стока – и да се увеличава цената, ти трябва да продължаваш да ядеш, поради което продължаваш да купуваш. Виждаме, че в статистиката делът на разходите за храна се увеличава, но не защото ядем повече, това трябва да е ясно.“, коментира темата за доходи и инфлация Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“, в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

В „Денят започва“ икономистът Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира, че има спекула у нас. Според нея таванът на цените е едно от възможните решения на проблема.

„Има очевидно договаряне между големи търговски вериги, така че да поддържат сравнително високи цени по определени механизми. И да виним, и да не виним КЗК обаче очевидно тя не може да сложи подслушвателни средства на собствениците на големите вериги. Хората в бранша се познават много добре, чисто приятелски също, и те няма как да не си говорят и обменят информация“, посочи тя.

Доказано е от различни институции, че има спекула с цените на хранителните продукти. Въпросът е как да направим така, че този тежък удар върху домакинствата, да е поне облекчен. Това каза в „Денят започва“ Ваня Григорова – икономист и съветник в КТ „Подкрепа“.

„Има договаряне между големи търговски вериги да поддържат едни високи цени по определени механизми, които станаха ясни през последния един месец“, добави тя.

Цялото участие на Ваня Григорова в „Денят започва“ по БНТ може да гледате ТУК.