Схемата за спасяване на работни места в Европейския съюз ще се появи твърде късно, за да промени ситуацията, освен ако не бъде подписана тази седмица. За това предупреждават синдикатите, тъй като новите данни показват, че 28 % от работещите са загубили работните си места временно или постоянно поради кризата с коронавируса.

Повече от месец след като беше предложена за първи път, схемата Euro SURE (за 100 млрд. евро), този спасителен пакет най-накрая ще се изправи пред последното си препятствие на заседанието на Корепер (Европейския съвет) с посланиците на държавите-членки в сряда.  Преди срещата, Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) призовава страните членки да преодолеят разделението и да подпишат схемата възможно най-бързо, за да може тя да започне на 1 юни, както бе обещано от председателя на Европейския съвет – Charles Michel.

Схемата следва да бъде насочена единствено към подпомагане на заетостта, да продължи по време на възстановяването и да обхваща всички категории работещи. Междувременно държавите-членки трябва да ускорят плащането на компенсациите за трудови възнаграждения, след като се докладва, че много от тях все още не са получили дори цент.

Призивът на ЕКП идва, когато ново проучване на Eurofound (Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд) разкрива, че:

  • 28 % от европейците заявяват, че са загубили работните си места постоянно или временно от началото на кризата;
  • Половината (49,4%) от европейците казват, че работното им време е намаляло от началото на кризата;
  • 15 % от европейските работeщи смятат, че е вероятно да загубят работата си през следващите 3 месеца, като процентите нарастват – до 34% в България, 23% в Гърция и над 20 % в Италия, Португалия, Полша и други държави;
  • 6% от европейците смятат, че е вероятно да напуснат квартирите си през следващите шест месеца, защото вече не могат да си го позволят, като това се повишава до 10% в три страни членки: Кипър, Гърция и Малта.

Междувременно новото проучване на Европейския синдикален институт (ETUI) установява увеличаване с 42 милиона на подадените заявления за работа в краткосрочен план – значително повече, отколкото по време на финансовата криза през 2008 г.

Генералният секретар на ЕКП – Luca Visentini, заяви:

„Повече от една четвърт от европейските работещи са съобщили, че са трайно или временно безработни по време на кризата, така че както компаниите, така и работещите не могат да чакат повече за подкрепата, която трябва да стигне до тях. С милиони работещи повече, които се притесняват да загубят работата си и домовете си през следващите месеци, Европа трябва да спре да говори за схемата SURE и да я задейства. Призоваваме лидерите на ЕС да преодолеят своите различия и да покажат отговорност като дадат окончателно своята подкрепа за схемата, така че тази помощ да може най-накрая да достигне до техните граждани и икономики. В противен случай се опасяваме, че схемата ще се появи твърде късно, за да бъдат спасени реално работните места и възстановяването от кризата ще бъде още по-трудно.“