В епоха, дефинирана от бърз технологичен напредък и променящ се социално-икономически пейзаж, профсъюзите се намират в критична ситуация. Традиционните начини за правене на нещата не работят толкова добре, колкото преди. Структурите и методите, които някога са били в основата на нашата ефективност, са изправени пред множество предизвикателства, което налага задълбочена преоценка на нашите стратегии и подходи. Сега, повече от всякога, призивът за дигитална профсъюзна дейност отеква с неотложност и важност.

Този инструментариум е резултат от обширен двугодишен проект, ръководен от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Той е финансиран от Европейския съюз и има за цел да помогне на националните профсъюзи да се справят в дигиталния свят, да засилят членството си и да запазят основните си ценности.

В рамките на този проект наблюдавахме в реално време някои проблеми, пред които са изправени профсъюзите. Броят на членовете намалява, особено сред по-младите хора. Новите несигурни работни места, гъвкавостта на пазара на труда и платформизацията затрудняват достъпа на профсъюзите до работещите. Пандемията от COVID-19 ускори тенденциите към дистанционна работа и нестандартни форми на заетост, като същевременно подрони общите пространства на големите работни места, където някога процъфтяваше синдикалната солидарност. Всичко това затруднява връзката на профсъюзите с техните членове. Успоредно с това възходът на крайнодесните идеологии представлява пряка заплаха за основните принципи на социалната справедливост и правата на работещите, които профсъюзите защитават.

Светът около нас непрекъснато се променя и това оказва пряко влияние върху начина, по който живеем, работим и общуваме. Профсъюзите достатъчно бързо ли се променят, за да поддържат това темпо? Въобще готови ли сме и желаем ли да тръгнем по пътя на обновлението?

За да се справят с днешните предизвикателства, профсъюзите трябва да възприемат дигитални средства и нови начини за достигане до хората, разработване на нови стратегии за ангажиране и иновативни техники за организиране. Именно в този контекст инструментариумът намира своята цел – да служи като пътна карта за комуникационните отдели и служителите, които водят кампании, стремейки се да съживят своите синдикати и да увеличат своето въздействие в дигиталната сфера.

Прозренията, съдържащи се на тези страници, не са абстрактни теории, а по-скоро практическа мъдрост, извлечена от колективния опит на пет национални семинара, насоките на Управителния комитет на нашия проект и безценния принос на членовете на ЕКП. Те представляват синтез на извлечени поуки, идентифицирани най-добри практики и иновативни стратегии, разработени за справяне с предизвикателствата на нашето време. Това са практически съвети и стратегии, които да помогнат на синдикатите да процъфтяват в дигиталната ера.

Нека този инструментариум служи като маяк за вдъхновение и насърчение, насочвайки ни към обновяване на профсъюзите и бъдеще, в което синдикатите са активни защитници на социалната справедливост и равенството в дигиталната ера.

Със солидарност,
Теа Ярк, конфедерален секретар на ЕКП

ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА ДИГИТАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ