Вече пети ден над 80% от работниците и служителите, които днес /28 ноември 2011 г./ са на смяна в българските железници стачкуват.
От общо 131 влака по разписание в цялата страна към 10.30 ч., които е трябвало да тръгнат или са били в движение от преди началото на стачката, са спрели 102. 19 влака, които са били в движение преди началото на стачката, до този момент не са стигнали до крайната си точка, като няма сведение на коя гара са спрели.
Към стачкуващите вчера служители на ДП НК „ЖИ“ днес са се включили и маневрените бригади на гара Плевен Запад и гара Калояновец.
Продължава стачката и по малките гари и спирки в страната.
Продължават и нарушенията на закона и провеждането на локаут от страна на ръководството на БДЖ, като напр. на гара Поликраище ръководител движение, който е заявил, че стачкува, е заменен от началник гарата. Също така, директорът на Управление движение на влаковете и гаровата дейност София е упражнил натиск върху ръководителите движение, които са обявили, че стачкуват, като им е забранил да спират влаковете. Превозната бригада на влак 91102 от Самуил е обявила, че ще стачкува и е била подменена.
Общественото напрежение ескалира, поради което все по-реална става опасността и други сектори да потърсят решение на наболелите си проблеми, упражнявайки правата си по Закона за уреждане на колективните трудови спорове.
Всеобщото недоволство на гражданите на Р България ще намери израз и на организираната от КТ „Подкрепа“ и КНСБ на 30 ноември 2011 г. национална протестна демонстрация митинг под мотото: НЕ на промените в пенсионната реформа, орязващи правата на българските граждани и срещу отнемане на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит /клас прослужено време/.
Протестният лъч на КТ „Подкрепа“ ще започне от Национален стадион „Васил Левски“ /в 11.30 ч./ и ще премине по ул.“Гурко“ – бул.“Васил Левски“ – бул.“Цар Освободител“ до площад „Народно събрание“, където КТ „Подкрепа“ заедно с КНСБ ще проведат от 13.00 ч. протестен митинг.

11.30 ч.
28 ноември 2011 г.