На 7 октомври 2013 за шеста поредна година синдикатите по цял свят ще мобилизират силите си в подкрепа честването на Световния ден за Достоен труд. През изминалата година бяха организирани стотици инициативи в над 110 държави от петте континента. Основният акцент тази година е насочен към синдикализиране, социална справедливост и достойни работни места за всички!
КТ Подкрепа се присъединява към Кампанията за Достоен труд на световното синдикално движение, като на 7 октомври представители от Основните Информационни бюра Достоен труд към КТ „Подкрепа“ – във Варна, Пловдив, Русе, Благоевград, Бургас и Враца ще раздават ваучери за безплатна консултация за основните права на работното място пред специално изградени шатри, както следва:
-Варна – от 11.00 ч. – в Лятна градина на х-л „Одесос“ /срещу входа на Фестивален и конгресен център/;
-Пловдив – от 11.00 ч. – пред Градската градина на пл. „Централен“ /Западната част/;
-Русе – от 11.00 ч. – на пешеходната зона пред паметника на „Стефан Караджа“ /кръстовището между бул. „Фердинанд и ул. Александровска“/;
-Гоце Делчев – от 11.30 ч. – ул. „Търговска“ /пред градинка „Фонтана“/;
-Кюстендил – от 11.00 ч. – централния площад пред сградата на КТ „Подкрепа“;
-Бургас – от 11.00 ч. – до х-л „България“ /ул. „Богориди“/;
-Сливен – от 11.00 ч. – пред офиса на СИБДТ Сливен /на ул. „Г. Раковски“ 19/;
-Враца – от 11.00 ч. – на ул. „Полковник Лукашов“ /пред бившето кино „Васил Коларов“/.
По време на кампанията експерти от шестте бюра „Достоен труд“ ще разясняват правата на хората на наемния труд в сферата на трудово-правните въпроси, пазара на труда, обучението и квалификацията, младежките дейности и безопасността при работа.
На същия ден /7 октомври/ в гр. София, от 10.00 ч., в „Гранд Хотел София“ президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев ще открие кръгла маса по повод на Световния ден за Достоен труд. Своите приветствия към участниците ще поднесат: г-жа Корнелия Нинова /председател на Комисията по труда и социалната политика към НС/, д-р Хасан Адемов /министър на труда и социалната политика/, г-н Васил Велев /председател на АИКБ/.
Основните теми, които ще бъдат дискутирани са: Достоен труд и заетост /Сигурност на пазара на труда и Системи по безопасност и здраве при работа проблеми и възможни решения/; Достоен диалог /Колективно трудово договаряне и Нарушаване на добрия социален диалог чрез дискриминация на работното място/; Достойна реализация и развитие /Професионално ориентиране липсващото звено в развитие на пазара на труда и Политики за подобряване на уменията на заетите хора/.
Основен модератор на кръглата маса е г-н Емил Димитров – конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“ и координатор на Национална мрежа Информационни бюра „Достоен труд“ към КТ „Подкрепа“.
Участие в събитието ще вземат и: г-жа Росица Янкова /зам.-министър на труда и социалната политика/; г-жа Светлана Дянкова /зам.-министър на труда и социалната политика/; г-н Георги Гьоков /зам.- председател на Комисията по труда и социалната политика към НС/; г-жа Камелия Лозанова /изпълнителен директор на Агенция по заетостта/; г-жа Румяна Михайлова /изпълнителен директор на ИА „ГИТ“/; доц. д-р Ана Страшимирова /председател на Комисия за защита от дискриминация/.

Събитието се реализира в рамките на проект „Подкрепа за Достоен труд“, BG051PO001-2.1.04, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.