Специалисти от музеите, галериите и библиотеките няма да работят днес, защото излизат на протест. Напрежението се засили заради „обидните, унизителни и необмислени“ параметри за развитие на културните институти, подготвени в новия Закон за държавния бюджет. Това пишат от Националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

В Природонаучния музей в Пловдив също няма да има посетители днес. Директорът доц. Огнян Тодоров отчита, че основните искания са свързани с ниските средства, отделени за култура и в частност за музеиите и галериите. „Бяхме предложили увеличение на основния държавен стандарт за музеите с 50%. На заседание на МС беше взето решение за 5%“, отбеляза той.

От персонала на музея споделят, че работата им е динамична и се работи с живи животни. Така че изказването на финансовия министър, че се дават пари, за да „бършат прах“ за тях е обидно.

От своя страна във Велико Търново музейни работници ще блокират по обяд крепостта Царевец, мотивирани от същото недоволство. От местния исторически музей споделят, че бюджетът за култура през 2022 г. принизява техния труд. „Всички сме висшисти, някои сме доктори, а получаваме 740 лева основна заплата“, разкри Илия Вълев.

В студиото на „Твоят ден“ Кирил Бинев от федерация „Култура“ заяви, че 830 лева е средната брутна заплата за музеен специалист, при 1627 лева средно за страната. „Искаме да бъдат набелязани стъпки за постепенно настигане на другите браншове. Служебните правителства бяха заложили 50% на бюджета за култура, но това беше при проектобюджета. Отношението на Асен Василев е много обидно. Искаме извинение за думите му, че „който иска и вика, няма да получи пари“, сподели Бинев. По думите му хората от синдикалната организация, които са между 1800 и 2000 на брой, са искали да се съберат на протест в София и ефективно да бъдат затворени музеите, но засега натискът е удържан. „Във всички музеи ще бъдат оставени книги и плакати, за да обясним ситуацията“, посочи той.

Цялото участие на Кирил Бинев в „Твоят ден“ може да гледате ТУК.

Източник: „Твоят ден“, NovaNews