„Още преди предходните избори поискахме да бъде направена такава актуализация, тъй като беше ясно, че ако няма актуализация – дори да има средства, те не могат да се разходват. Служебните министри нямат право да правят тези разходи. Нямат законово основание да ги правят, включително когато има средства“, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ в студиото на „България сутрин“.

Тя сподели, че заради това тогава всички социални партньори са настояли да се направи актуализацията, но тя не бе е била направена.

Ваня Григорова  смята, че ако ГЕРБ не искат да подписват празен чек, е трябвало да направят актуализацията преди изборите.

„Беше ясно каква ще бъде ситуацията. Беше ясно, че ще трябва да се продължат мерките за подкрепа на бизнеса и домакинствата, тъй като има едно социално плащане за родителите, които ще трябва да си останат вкъщи, но имат деца, които ходят на училище или детска градина. По закон тези родители нямат право да остават децата си вкъщи до 12-годишна възраст сами. Много често говорим за бизнеса, но забравяме това, че ако домакинствата останат без доходи – те в огромната си част нямат запаси, с които да могат да продължат да съществуват“, посочи тя.

И е категорична, че социалните разходи трябва да се увеличават, а не да намаляват.

„Има такъв народ“ заявиха още в предходното Народно събрание, че техен приоритет е преизчисляването на пенсиите, подобряване на икономическото състояние на българските граждани. И когато дойде време наистина да го направят – те казаха „Не, ние имаме различен вариант за актуализация на бюджета.“ Добре, покажете го“, призова Григорова.

По думите ѝ служебното правителство се е опитало да минимизира разходите там, където това е възможно, за да може да изплаща там, където е жизнено важно.

„Те продължават да си играят на избори и компромиси, и на срещи между различните парламентарни групи, но в крайна сметка животът трябва да продължи. Вече има сигнали за това, че има неразплатени заплати в различни фирми, които строят магистрали. Тези тежести се понасят от редовия български гражданин. Това трябва да спре“, добави още Ваня Григорова.

ВЖ. ВИДЕО

Източник: Bulgaria ON AIR