„Има администрации, които са забравени не само от държавата, но и от Господ“. Това каза Кремена Атанасова, председател на Синдикат на административните служители „Подкрепа“, в ефира на Радио „Фокус“ за предаването „Добър ден, България“.

„Напрежението в администрацията се повишава с всеки изминал ден, защото е поставена на трупчета през последните години. Не се спазва наредбата за заплати на служителите в държавната администрация от няколко години. Хората там нямат никаква предвидимост и те, като всички останали българи, са потърпевши от инфлацията, която ни връхлита ежедневно, и която на годишна база е повече от 20%“, заяви тя.

Атанасова разясни, че заплатите са различни в различните администрации. Има администрации, в които заплатите са под 1000 лв., а има и такива в които заплатите са по-високи, но в ключовите администрации са ниски.

Тя даде пример с Комисията за защита на потребителите, НОИ, НСИ и др., като уточни, че служителите в Националния осигурителен институт са неглижирани от правителството и управляващите.“Заплатите там наистина чувствително изостават спрямо другите администрации и средната заплата в страната. Там увеличението е не просто необходимо, а е въпрос на оцеляване“, подчерта тя.

Атанасова разясни още, имайки предвид задълженията на служителите и съпоставката с тяхното възнаграждение, че е нормално там да има текучество и напрежение при персонала.

„Това наистина е извън нормалността и ние трябва да си дадем сметка, че няма как да очакваме администрацията да бъде бърза, ефективна и работеща, когато сме оставили хората там на „просешка тояга““, заяви тя.

„Решението е цялостна политика за държавната администрация, като започнем от подготовката на кадри и стигнем до едни достойни и нормални условия на труд в администрацията. Трябва дори нормални битови неща да бъдат решени, защото има административни структури, в които хората сами си купуват дърва за огрев, за да затоплят работното си място“, председателката на Синдиката на административните служители „Подкрепа“.

Цялото интервю на Кремена Атанасова може да чуете ТУК.

Източник: Добър ден, България, Радио Фокус