Служителите в държавната администрация не само не са привилегировани, те са обезправени. Това заяви пред БНР Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители „Подкрепа“.

Синдикатите настояват за повишение на заплатите на всички, които работят в публичния сектор, преди приемането на бюджета за 2023 година.

„Ние дадохме становище за Бюджет 2023 още при внасянето му от служебното правителство. В администрацията има наболели проблеми в няколко ключови структури. Направихме стачка в НОИ. За тях искаме 30% увеличение в перо „Разходи за персонал“. В статистическия институт има напрежение. Там заплатите са изключително ниски. В Комисията за защита на потребителите също имаше стачка. Там настояваме отново за 30% увеличение“.

Обръщаме специално внимание на общините, които са оставени на произвола на съдбата, посочи Атанасова.

„В някои няма увеличение години наред. Настояваме то е минимум 15%“.

В социалните услуги – домовете за възрастни хора и за хора с увреждания, както и центровете за настаняване от семеен тип – поне с 30% трябва да се увеличат стандартите, посочи тя.

За останалите ключови администрации – Агенция по вписванията, Главна инспекция по труда, Агенция „Социално подпомагане“ искаме поне 15%, както и за НЗОК, каза синдикалният лидер.

„Поддържаме исканията си, тъй като те все още не са уважени в никаква степен. Разговорите, които престоят с новото редовно правителство, ще бъдат отново в този контекст“.

„То се подклажда от политическите сили. Не мога да намеря причина за очернянето и демонизирането на държавните служители. На техния гръб се крепи и малкото останало от държавносттаВ обществото се налагат едни митове и легенди колко много са те, колко високи са заплатите им и колко много права имат.  Няма достъпна информация за това каква е всъщност истината. Нашата цел е да развенчаем тези митове и да възстановим доверието в държавната администрация“.

Обществото не може да направи разликата между бюджетен сектор и държавна администрация, отбеляза Атанасова и посочи, че наетите в държавната администрация са около 100 хиляди души.

„Това е проверимо в НСИ. Там не включваме лекари, учители и полиция.

Има администрации, в които средната брутна заплата е под 1000 лева. Редовите служители в голяма част от ключовите администрации са с недостойни възнаграждения“.

От синдикалната организация са изготвили документ, свързан с правата на администрацията, който е изпратен до всички заинтересовани страни, каза още Атанасова.

„В него се предлагат конкретни законодателни промени. Правят се и препоръки как да се повиши доверието в администрациятаВръщането на клас „прослужено време“, който беше отнет от всички служители в администрацията през 2012 година, е на първо място. Има проблеми с представителното облекло

Тя заяви също, че работещите в администрацията искат сами да внасят своите осигуровки, защото в момента  са ощетени.

„Имаме огромен проблем с договарянето в държавната администрация. Сключването на колективни трудови договори там е невъзможно“.

Цялото интервю на Кремена Атанасова, председател са САС „Подкрепа“, може да чуете ТУК.