По данни от доклади на Международната организация на труда /МОТ/ всеки работен ден от домовете си излизат около 1000 работника, които загиват на работните си места. Между 250 и 300 милиона са трудовите злополуки в света годишно. Една голяма част от тях не се обявяват или не се признават за трудови злополуки, а условията на труд понякога са крайно неблагоприятни за човешкото здраве.
През 2013 г. в България са станали 2768 аварии и инциденти на работното място, при които има пострадали работници /според официалната статистика/. В 92 от случаите, инцидентът е завършил със смърт.
КТ „Подкрепа“ започва кампания в цялата страна за отбелязване на Световния ден по безопасност и здраве при работа, като организира засаждане на 92 дървета и растения в памет на загиналите на работните си места през 2013 г. На 25 април 2014 г. /петък/ от 10.30 ч. в гр. София /в Южен парк – зеленото пространство между Националния музей Земята и хората и Музея за съвременното изкуство/, освен засаждане на дръвчета, президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, членове на Изпълнителния съвет, председатели на браншови и регионални структури на Конфедерацията ще поставят и паметна плоча, възпоменаваща загиналите при трудови злополуки.
Събитието е подкрепено от кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, която също ще присъства, както и зам.-министър на труда и социалната политика г-жа Светлана Дянкова, изп. директор на ИА ГИТ инж. Румяна Михайлова, управителя на НОИ г-н Бисер Петков. Поканени са и народни представители, представители на изпълнителната власт, работодателски организации, работодатели, синдикалисти, фирми, които подпомагат дейностите по безопасност и здраве при работа, Служби по трудова медицина и граждани.
Участниците ще почетат с минута мълчание паметта на загиналите на работните си места.
Мероприятието е организирано в партньорство с Асоциация „Труд, здраве и безопасност – България“.