Днес, 26 април 2021 г., се проведе среща между социалните партньори и „Има такъв народ“ за обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост. На нея президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов подчерта, че при евентуална промяна на плана следва да се запазят заложените към момента планове за модернизация на БДЖ и Напоителни системи например. Те представляват ключови национални системи, макар отношението към железопътния ни превоз да е по-скоро като към доведено дете. По конструкцията на плана са обсъждани и предлагани множество мерки. Част от тях са били взети предвид, други – не.

Икономическият и социален съвет, в който влизат работодателски, синдикални и граждански организации, също изработи становище по НПВУ.

Г-н Манолов връчи на енергийния експерт на „Има такъв народ“ г-н Хиновски, който присъстваше на срещата, план за инсталация за улавяне и утилизация на въглеродния диоксид, който да се използва на място, без да е нужно да бъде пренасян стотици километри. Планът е предложен от Минно-геоложкия университет, Техническия университет-София, ТЕЦ-овете и мините, намиращи се на територията на комплекса „Марица изток“. Към момента в НПВУ е включено единствено изграждане на инфраструктура за пренос на водород и други нискоемисионни газове. За да е успешен, в основата на всеки преход следва да е заложен принципът: „Никой не бива да бъде изоставен“. Реално, не декларативно.

175892162_309033760680064_974997414876060101_n

По-рано през деня вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Иоанис Партениотис и социалните партньори се срещнаха и с представители на “Изправи се! Мутри вън!” за обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчиво развитие. Срещата се проведе в Народното събрание и е инициирана от КТ „Подкрепа“, КНСБ, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, които настояха за срещи с всяка от парламентарно представените политически партии в 45-ия парламент, на които да се потвърди общественият консенсус за внасянето на Плана.