Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ, и Синдикалната миньорска федерация – КТ „Подкрепа“, утре, 5 март 2013 г., организират протестен митинг за запазване на работните си места. Представители на Националната федерация на енергетиците – КНСБ, Независимата синдикална федерация на енергетиците в България – КНСБ, Синдикатът на железничарите в България – КНСБ също ще участват в митинга. Поводът за протеста е изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, че единственият изход е изключването на Бобовдол и Брикел и да бъде намален делът на ТЕЦ „Марица Изток 2“.
Федерациите към КНСБ и КТ „Подкрепа“ категорично се противопоставят на варианта за търсене на единствен изход в намаляване обема на работа на ТЕЦ-овете и вследствие освобождаване на хиляди работни места в енергетиката и транспорта. Според тях това е недопустимо посегателство на държавата върху основните трудови права на работещите в секторите.
Шествието утре, 5 март 2013 г., ще тръгне в 9.30 ч. от площада „Княз Александър I“ до официалния вход на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който се намира на бул. $Княз Александър Дондуков“ 8-10. Митингът пред ДКЕВР е от 10.00 ч., като част от протестиращите от 11.00 ч. ще проведат митинг пред сградата на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, която се намира на ул. „Триадица“ 8.
За среща с протестиращите са поканени с нарочно писмо председателят на ДКЕВР Юлияна Иванова и министърът в оставка Делян Добрев.