Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), Федерациите на Global Union и синдикатите по целия свят започват т.нар. Глобални 16 дни на активизъм, като призовават правителствата да гарантират един трудов свят, свободен от насилие и посегателства, основани на пола.

Това право е залегнало в Конвенция 190 (C190) на Международната организация на труда (МОТ) и Препоръка 206 (R206). Ратифицирането и прилагането на Конвенция 190 и ефективното й прилагане, включително Препоръка 206, са от решаващо значение за премахване на насилието, основано на пола, и тормоза в света на труда.

Синдикално проучване тази година установи, че насилието и посегателствата, основани на пола (GBVH) на работното място, са се увеличили през последните години, и особено по време на пандемията от Ковид-19.

Това е предупреждение, че GBVH може да нарасне отново, тъй като глобалната социална, икономическа и климатична криза се засилва, и засилва неотложността на този колективен призив към правителствата, и работодателите да действат.

Когато превърнат Конвенция 190 и Препоръка 206 в реалност, те ще осигурят един по-безопасен, здравословен и по-добър трудов свят. Той, също така, ще действа като ускорител за изграждане на социално справедливи, устойчиви икономики и мирни общества, основани на равенството, и справедливостта.

Синдикалните лидери от цял свят, които се събраха по време на IV-та Световна конференция на жените на МКП в Мелбърн, Австралия, провеждат кампании обозначени като #RatifyC190 в над 80 държави. Докладът на МКП показва примери за това как работещите хора по целия свят се ангажират с лобиране, социален диалог, организиране и повишаване на осведомеността, за да гарантират, че Конвенция 190 и Препоръка 206 ще станат реалност и ще донесат промяна.

Синдикатите празнуваха, когато Панама и Нигерия станаха 21-вата и 22-рата страна, ратифицирали C190, присъединявайки се към Барбадос и Мексико, докато Чили и други страни са следващите по ред. Когато едно правителство ратифицира C190, то трябва да приведе в съответствие своите закони и политики.

Във Филипините синдикатите съгласуваха Конвенция 190 със споразумения в секторите на транспорта, строителството, металите, логистиката и образованието, а и успешно беше съгласувана политика на нулева толерантност към насилието, и тормоза в Индонезия с 38 компании.

В Австралия синдикатите отпразнуваха приемането на законопроект в парламента, който разширява правата на милиони работещи – до 10 дни платен отпуск за семейно и домашно насилие. Право, което ще спасява животи, тъй като позволява на хората да избягат от нестабилни и опасни ситуации в семейна среда.

Премиерът на Австралия – Антъни Албанезе получи овации на V-я Световен конгрес на МКП, когато каза на 1000 синдикалисти от над 120 страни, че правителството на лейбъристите ще внесе в парламента на Австралия Конвенция 190 на МОТ,  утвърждаваща правото на всеки човек на трудова култура, основана на взаимно уважение и достойнство. Добави още, че това е първата официална стъпка към ратификацията и никоя жена не трябва да избира между работата си и своята безопасност.

Генералният секретар на МКП Лука Визентини заяви междувременно: „Спешно е правителствата да не губят повече време – те трябва да се вдъхновят от Австралия и да предприемат необходимите действия, за да ратифицират Конвенция 190. Приветствам правителствата, които вече са направили това, но имаме нужда от повече.“ „Работещите не могат да чакат повече и вече не бива да има извинения. Така насилието, основано на пола, и посегателствата на работното място са пандемия, срещу която всички ние носим отговорността да се борим“, допълни той.

От Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени – 25 ноември, до Деня на правата на човека – 10 декември, ще текат 16 дни на активизъм.