На 17 май 2023 г. /сряда/ в 9.30 ч. представителните синдикати в БНР излизат на протест с настояване за увеличение на бюджета на радиото с 25%. В 9.45 ч. от сградата на БНР започва шествие по бул. „Драган Цанков“ към кръстовището с бул. „Евлоги Георгиев“, където от 10.00 ч. ще бъде направено импровизирано „протестно студио“ на БНР.

Системното недофинансиране на медията, чиито разходи за електроснабдяване, честоти, абонаменти към Музикаутор, информационни агенции и др. драстично се увеличиха, пряко се отразява и на възнагражденията на служителите. Основното искане е за допълнително финансиране от бюджета в рамките на поне 7 млн. лв. за заплати.

Редно ли е един инженер, отговарящ за ефира или звукорежисьор да получава средно около 1000 лв., а служители в Златния фонд и Фонотека – около 900 лв.?

В протеста ще участват и представители от централата на КТ „Подкрепа“.

 

 

 

Над 60% от бюджета на БНР е предвиден за възнаграждения на работещите, като този дял непрекъснато нараства. През 2020 г. разходите за персонал са представлявали 63% от бюджетния трансфер на БНР. През 2022 г. те вече са 67%.