С тревога и безпокойство констатираме, че предизборната кампания 2009 за 41-то Народно събрание придобива нечувани по размери уродливи форми на борба за гласовете на българските избиратели. Познатото ни пряко купуване на гласове в различните му разновидности се допълва със заплахи и натиск. Това явление, което някои вече нарекоха корпоративен вот, надхвърля рамките на отделните предприятия и институции. Създават се условия за прилагане на контролиран вот в няколко разновидности:
– на база етническо противопоставяне;
– на база заплаха от уволнение с последваща безработица;
– на база лична задлъжнялост или като цяло на семейството;
– на база местна феодална зависимост от клиенти на правосъдната система;
– на база мизерията на големи групи от хора – пенсионери и десоциализирани групи извън пазара на труда.
Задава се сериозна опасност резултатите от изборите да минат под пълен контрол на олигархични групировки и така волята на суверена да бъде заменена от волята на олигарха.
Не е случаен факта, че Европа отново ни изпраща рекорден брой от 52 наблюдатели, което не се е случвало дори и в най-тежките години на прехода. Имиджът на държавата ни се приравнява към режимите с нестабилна политическа система от Азия, Африка и Латинска Америка.

КТ „Подкрепа“ предупреждава всички политици, стремящи се към властта, че избор, основан на пряко или косвено насилие и заплаха, връща страната ни в годините на тоталитарния режим и потъпква честта и достойнството на българския народ, който ще им поиска сметка за техните действия.

ИС на КТ „Подкрепа“ настоява да се даде възможност на българските граждани свободно да направят своя избор за национален парламент и се обявява категорично срещу всякакви форми на насилие, манипулация и поставяне в зависимост на това основно конституционно право!

Обръщаме се към вас, братя и сестри, български граждани, докажете, че ние сме онзи народ, който преди 20 години избра свободата и няма да позволи да се търгува с нея.