Във връзка с публикации в пресата, че Националният съвет за тристранно сътрудничество може да провежда своите заседания без участието на синдикатите, заявяваме че съгласно чл. 11 от Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество, НСТС може да провежда редовни заседания, само ако на него присъстват представители и на трите участващи страни. Внушенията, че социален диалог в България може да съществува и да се провежда зад гърба на социалните партньори, са несъстоятелни. С оттеглянето на синдикатите от НСТС, социалният диалог в България практически и юридически е преустановен.
Съгласно решение на Извънредния Конфедеративен съвет на КТ Подкрепа от 17 ноември 2011 г. заявяваме ясната си позиция, че участието на делегацията на КТ „Подкрепа“ в НСТС би имало смисъл, само и когато този орган бъде изпълнен със съдържанието, което повелява законът, без предварителни условия и задкулисни договорености. Ние считаме и подчертаваме за пореден път, че причина за взривяването на социалния диалог, са действията и поведението на председателя на НСТС, министър на финансите и вицепремиер – г-н Симеон Дянков и неговото разбиране за същността и начина на провеждане на социалния диалог. Недопустимо е да се провежда пенсионна реформа и да се отнемат извоювани от синдикатите социални придобивки (клас), без да се зачита позицията на синдикатите, набързо между две четения на Закона за държавния бюджет в нарушение на Конституцията на Р България.
Искаме да бъде ясно на цялата българска общественост, че предстоящата стачка на работещите в железниците ще се състои, защото техните искания са законни и икономически обосновани. Българските железничари нямат никаква вина за ограбването на БДЖ. Не те са поискали, и не те са ограбили вече похарчените заеми. Те не са стадо, те искат реална реформа, добър мениджмънт на железниците, достоен живот за тях и техните семейства и реално понасяне на отговорност от виновните за състоянието на българските железници. Стачката е конституционно право, затова призоваваме българската общественост да прояви разбиране и да подкрепи справедливите искания на железничарите.
КТ „Подкрепа“ призовава българските граждани да се включат в Националната протестна демонстрация- митинг на 30 ноември 2011 г. от 13.00 ч. пред Парламента срещу намеренията на правителството за орязване на правата на българските граждани: шоковото увеличаване на пенсионната възраст и отнемането на класа (добавката за прослужено време).
КТ „Подкрепа“ няма да допусне политизирането на протестните действия и опитите за извличане на евтини дивиденти от политически партии и формирования от мизерията на българския народ.

Братя и сестри, българи, защитете правата и човешкото си достойнство!
Подкрепете ни!