УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР –ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА,

ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА ,

Обръщаме се към Вас по повод предстоящата концесия на Летище София, като изразяваме следното становище:

          Считаме, че предстоящата концесия на „Летище София” ЕАД ще бъде в ущърб, както на работниците и служителите на дружеството, така и на Българската държава като цяло. Летище София е най-голямото българско летище и едно от малкото печеливши държавни дружества. То е обект на националната сигурност на държавата и е най-голямата външна въздушна граница на България, както и външна граница на Европейския съюз. Информация за приходите на дружеството многократно е изнасяна в публичното пространство и показва, че те представляват годишна печалба за държавата от няколко милиона лева. Не е тайна и фактът, че държавата направи огромни  инвестиции за увеличаване капацитета на летището под формата на нов терминал и пистова система и този процес продължава и към настоящия момент.

          Отдаването на концесия на Летище София ще ощети държавата с милиони лева приходи, ще постави под въпрос сигурността на държавата относно неизвестния бъдещ концесионер и ще ощети хилядите работници и служители на летището и техните семейства.

          Да не пренебрегваме и факта, че българските граждани не са спечелили от нито една концесия до сега. Печалбите на концесионираните към момента дружества удовлетворяват само частните интереси на концесионерите, вместо да отиват в държавата.

          Във връзка с гореизложеното, настояваме в рамките на Вашите компетенции и правомощия да прекратите процедурата за предоставяне на концесия за услуга на обект: „Гражданско летище за обществено ползване София”, като по този начин защитите интересите на България и работниците и служителите на „Летище София” ЕАД.

Заявяваме, че сме готови да отстояваме позицията си с всички законови средства.

 

За СС на ФТР ПОДКРЕПА ПРИ  „ЛЕТИЩЕ СОФИЯ” ЕАД: Цветанка Георгиева, ПРЕДСЕДАТЕЛ

За СО на СТСБ ПРИ „ЛЕТИЩЕ СОФИЯ“ АЕД: Ростислав Бъчваров, ПРЕДСЕДАТЕЛ