В петък /13 май/ се очаква Европейската комисия да обяви „задължителен гранични стойности на професионална експозиция“ за 13 канцерогенни вещества.

„Това е трудно извоюваната победа от  работниците и техните синдикати,
важна новина за здравето на заетите в цяла Европа“, заяви Естер Линч, Конфедерален секретар на ЕКП. „Въпреки че някои от допустимите гранични стойности на професионална експозиция са  неадекватни и недостатъчни, въпреки,че има  вещества, които  дори не са включени, това е значителна стъпка напред. След 12 години на бездействие на Европейската комисия най-накрая се съобрази с изискванията ни  за по-добра на работниците от професионални ракови заболявания.Очаквам, до края на годината Комисията да представи гранични стойности за експозиция за поне още 15 вещества.“- допълни тя.

Приемането на гранични стойности за експозиция не заменя задължението на работодателите да се премахнат и заменят употребата на токсични вещества на работното място.

 

Факти за професионалните ракови заболявания:

  • Всяка година 100 000 души в ЕС умират от предотвратими ракови заболявания, свързани с професионалната им дейност.
  • Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП) многократно призова за да бъдат наложени повече ограничения за приложението на канцерогенни вещества и тези наши настоявания бяха основни в посланията ни на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа.
  • Настоящото предложение на Комисията включва редица вещества, за чието приложение Европейската конфедерация на профсъюзите отдавна настоява да бъде ограничено, такива като кристалния силициев диоксид и керамичните влакна.
  • С настоящото предложение на Комисията гранични стойности на професионална експозиция вече ще има за 16 вещества.
  • Директивата на ЕС за канцерогени и мутагени е в процес на преразглеждане от 2004 г. насам с досега няма никакви резултати.

 

За повече информация относно искания на ЕКП TYK